Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |21 Maj 2005|, 2005 12:14
Data rejestracji: 21 Maj 2005 postów: 1
Jako iz jest to moj 1 post witam wszystkich.
Mam pewien problem, otoz dzis przy okazji sprzatania w komorce  natknalem sie na siekierke ktora znalazlem kilka dobrych lat temu podczas budowy studni we wsi Karolinów nad Zalewem Sulejowskim (woj. Lodzkie) Do dzis lezala sobie juz troszke zakurzona w wystawce pomiedzy muszlami i skamielinami  ale postanowilem dowiedziec sie czegos o moim znalezisku...
Zalaczam kilka zdjec, jezeli ktos mialby jakies watpliwosci moge porobic lepsze innym aparatem.
Co to tak naprawde jest i czy ma jakas wartosc ???
http://img269.echo.cx/img269/671/dsci00068ls.jpg
http://img265.echo.cx/img265/641/dsci00106bn.jpg
Post dodany: |29 Cze 2005|, 2005 23:35
Data rejestracji: 29 Cze 2005 postów: 6
Pięsciak mikocki (100-35 tys. lat temu) - koniec środkowego paleolitu.
Charakterystyczne dla tego piesciaka jest podwojny retusz , symetryczny ksztalt i proste regularne krawedzie z drobnym retuszem przy krawedzi. Oczywiscie Wyciosane przez Homo Sapiens .
Czy ma wartosc ?? oczywiscie ze ma.
Post dodany: |1 Lip 2005|, 2005 11:57
Data rejestracji: 22 Cze 2005 postów: 1661
a skad wisz, ze to ma tyle lat? jakie sa metody oznaczania daty dla kamieni ???
Arguing in the internet is like running in the Special Olympics, even if you win, you're still retarded

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Giero Maniak! =-)
Post dodany: |1 Lip 2005|, 2005 18:36
Data rejestracji: 29 Cze 2005 postów: 6
Typologia narzedzi kamiennych. charakterystyczne elementy tego narzedzia dla kultury mikockiej opisalem powyzej. oczywiscie moze byc to podrobka wspolczesna co mozna stwierdzic.Moglby to byc rowniez egzemplarz ktory zrewolucjonizowal by zasieg oraz czas wystepowania kultur mustiersko - mikockich, stawiajac cala wiedze na ten temat do gory nogami (gdyby to np badanie radioweglowe umiescilo go 3 mln lat pne  ) ale tego niestety nie da sie juz stwierdzic gdyz oderwany od kontekstu archeologicznego w ktorym lezal zostal bezpowrotnie stracony dla nauki.
Jedno sprostowanie  ...chochlika zauwazylem juz na poczadku ale myslalem ze ktos mnie poprawi  )...Rzemieslnikiem ktory wykonal ow piesciak nie byl oczywiscie homo sapiens tylko homo neandertalis ( neandertalczyk).
Pozdrawiam
Post dodany: |9 Sty 2007|, 2007 21:46
Data rejestracji: 09 Sty 2007 postów: 1
Masz jeszcze ta siekierkę?
Post dodany: |30 Wrz 2007|, 2007 17:54
Data rejestracji: 28 Wrz 2007 postów: 1
Zawsze mogę się mylić, ale to nie wygląda w żaden sposób jak pięściak. Zdjęcie nie pokazuje dokładnie przedmiotu, ale jak dla mnie to jest dosyć prymitywna soczewkowata siekierka neolityczna, z najprawdopodobniej przeszlifowanym ostrzem. Cały powyższy wywód na temat mikotienu jest zbyteczny.
Post dodany: |21 Sty 2008|, 2008 02:37
Data rejestracji: 05 Sty 2007 postów: 4
to zdecydowanie siekierka neolityczna. datowac ja mozna ogolnie na neolit. w sprawie dokladniejszej typologii warto zajrzec do literatury (np. Ginter, Kozlowski, "Technika obróbki i typologia wyrobów kamiennych paleolitu, mezolitu i neolitu", Warszawa 1990).
Co do pytania czy ma jakas wartosc - owszem - naukowa, o ile jej znalezienie zostanie zgloszone do najblizszej placowki konserwatora zabytkow.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|