Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
wykrzywianie ręki i nogi
Przesunięty przez: Mr_Maks - |1 Wrz 2008|, 2008 21:48
Post dodany: |16 Cze 2007|, 2007 20:40
Data rejestracji: 16 Cze 2007 postów: 6
" "

Witam.
Od paru lat mam taki problem.
Otóż kiedy wstane i chce szybko gdzieś pójść, łapie mnie w lewej stopie taki dziwny skurcz który powoduje tak jakby wykrzywianie mi tej nogi i dodatkowo ręki.
Trwa to krótko bo tylko jakieś 5s ale się strasznie boje bo niewiem co to jest.
Początkowo myślałem że to jest po tm zabiegu wycinania wrastającego paznokcia ale raczej nie bo od niedawna to samo zaczyna się pojawiać i w prawej nodze i ręce.
Czy ktoś może wi co to jest??
Czy przyczyną takiego stanu może być platfus bo mam straszne płaskostopie a w dodatku krzywy kręgosłup.
Niewiem czy to jeszcze może mieć jakieś znaczenie ale prowadze troche nie zdrowy tryb snu tzn pod poduszką na której śpie mam jeszcze jedną poduszke i głowe podczas snu mam wysoko, niewiem czy to ma jakieś znaczenie a ja jestem troche taki histeryk i zaraz panikuje.
Dziś wymyśliłem sobie że to może być stwardnienie rozsiane ale niemam takich objawów jak słabe widzenie, widzenie za mgłą, kolory tez wszystkie odrużniam, czucie też mam wszędzie, niemam problemów z nietrzymaniem moczu tylko te chwilowe sztywnienia choć niewiem czy przy SM trwają one tak krótka czy dłużej.
Dodam jeszcze że przed tym skurczem czuje takie jakby napięcie mięśniowe w stopie i jak chce żeby ono szybko mineło to musze podkurczyć palce i przechodzi.
Albo ten skurcz mnie łapie jeszcze wtedy gdy tak szybko mocno i gwałtownie ruszam palcami u nogi.
Najgorsze w tym wszystki jest to że ja ciągle o tym myśle i jak wstaje to sobie myśle że zaraz mnie złapie ten skurcz.
Musze wtedy wstać odczekać ze 2s i moge iść a jak nieraz o tym zapomne i nie myśle to wstaje, ide i nic nie jest ale ja bardzo żadko o tym nie myśle gdyz tak jak powiedziałem jestem strasznie bojącym się o swoje zdrowie.
Dodam jeszcze że dość często trzęsą mi się ręce a dziś rano troche drgała mi powieka ale później przestała.
Pomóżcie, powiedźcie że to nie jest SM :( :(:(

To może nie jest takie do końca wykrzywianie straszne ale bardziej takie sztywnienie, napięcie mięśni, nawet niewiem jak to opisać bo to dziwne jest i przechodzi po 5s i jest wszystko ok

Dodam jeszcze że przy tych skurczach nie odczuwam absolutnie żadnego bólu tylko chodzi mi jeszcze przy nich język, też się robi jakiś taki dziwny ale to szybko mija.
Jak o tym ie myśle to wszystko jest ok ale jak przeczytałem o tym SM to aż we mnie wszystko chodzić zaczeło i zaczołem u siebie widzieć objawy tej choroby.
Czy to może być od tego że o tym ciągle myśle jak np wstaje i sobie to poprostu wmawiam??
Może to jest jakaś nerwica?

PW
»więcej

^
Post dodany: |17 Cze 2007|, 2007 03:52
Data rejestracji: 12 Cze 2007 postów: 40
" "

Mam pytanie odnośnie tych skurczy:
Czy miałeś jakiś wypadek??

To może być ważne w tej sprawie.

PW
»więcej

^
Post dodany: |17 Cze 2007|, 2007 08:16
" "

nie miałem absolutnie żadnego wypadku ani urazu, nic.
NAwet nie miałem nigdy w życiu złamanej nogi ani ręki.

Niewiem czy to może mieć coś wspólnego ale prawie 4 lata temu miałem zabieg wycinania wrastającego pacnokcia w dużym palcu w lewej nodze i wtedy właśnie wbijali mi te igły w palec żeby dać mi znieczulenie, i cieli mi ten palec i może uszkodzili jakiś nerw bo to wszystko zaczeło się jakieś 3 miesiące po tym całym zabiegu ale znowu teraz podobną sytuacje mam u prawej nogi.
Niewiem co to może być. Wiem napewno że mam wielką płaskostopie i krzywy kręgosłup ale czy od płaskostopia mogą być takie skurcze??
Dodam że płaskostopie mam już ładnych kilka lat (coś koło 10) i dopiero teraz zacząłem chodzić we wkładkach. A może to nerwica, już sam niewiem

Jeszcze zauważyłem że te skurcze pojawiają się wtedy gdy przy wstawaniu o nich myśle. Np nigdy nie mam ich rano poniewarz wstaje z łóżka, nie myśle o nich o normalnie wstane i ide.
Tzn to nie jest tak że ja te skurcze mam codziennie. Nieraz się zdaży że są raz dziennie taki 5 sekundowy skurcz a czasem nie mam wcale poniewarz jak wstaje to staram się delikatnie to zrobić i nie iść odrazu tylko na poskojnie poczekać sekunde, napoięcie w stopie mija i normalnie dalej ide a jak czuje to napięcie w stopie podczas gdy ide to podkurczam palce i wszystko jest dobrze a to napięcie czuje dokładnie od wewnętrznej strony stopy, tu gdzie powinno być takie wklęśnięcie stopy którego ja niemam ze względu na płaskostopie

PW
»więcej

^
Post dodany: |17 Cze 2007|, 2007 09:11
" "

Wiesz co to nie od operacji tylko ok krzywego kręgosłupa(chyba!).

Ja miałem kiedyś wypadek(miałem rozciętą głowę) i ja ma podobny przypadek z tymi skurczami, ale tylko w prawej nodze. Uszkodził mi wtedy się w 0.001% nerw w kręgosłupie i od tego mam te skurcze.

Twój przypadek też może być od krzywego kręgosłupa(chodź masz go już to mogły się rozwijać bardzo powoli-chodzi o skurcze-przez tą wadę kręgosłupa).

To jest moja hipoteza 8)

PW
»więcej

^
Post dodany: |17 Cze 2007|, 2007 09:29
" "

czyli myślisz że to nie jest stwardnienie??
Bo ja sie tego strasznie boje i od paru dni chodze i się denerwuje :( :(:(
Już zrobiłem wywiad i nikt u mnie w rodzinie tego nie miał a przynajmniej wiem że ani moja jedna pra pra babcia ani druga ani jeden prapra dziadek ani drugi nie miał tej choroby natomiast mój ojciec też choruje na kręgosłup, ma jakieś zwyrodnienie, ale myślisz że głupi kręgosłup może powodować aż takie problemy??
Ja to mam problem z tym spaniem bo śpie za wysoko i głowe wraz z szyją mam troche wysuniętą do przodu, niemam prosto szyi z plecami tylko mi idzie ona do przodu.
Wiem że mam dość duże skrzywienie boczne kręgosłupa.
A Ty jakie masz te skurcze??
Podobne do moich?
Też Ci aż ręke wykrzywia czy tylko noge??

[ Dodano: 17 Czerwiec 2007, 11:32 ]
wyczytałem jeszcze że bardzo podobne objawy do moich wywołuje brak magnezy.
Niewiem czy to ma coś wspólnego ale ja nigdy nie zażywałem magnezu (dosłownie nigdy go w tabletkach nie przyjowałem) a pracuje dość dużo fizycznie, poce się więc może to jest przyczyna ....

PW
»więcej

^
Post dodany: |17 Cze 2007|, 2007 12:34
" "

Noga mi się nagle prostuje.

A co tego choroby(stwardnienie roz.) to mi się wydaje, że jej nie masz. Te skurcze prawdopodobnie występują przez skrzywienie boczne kręgosłupa(kręgi uciskają nerw) i dochodzi do skurczów(jak wiesz to kręgosłup odpowiada za nasz ruchy).

Jak dużo pracujesz to lepiej będzie jak kupisz tabletki z Mg

PW
»więcej

^
Post dodany: |17 Cze 2007|, 2007 15:23
" "

no własnie zaczołem zażywać od wczoraj tabetki: magnez + witamina B6. Kurde, niewiem czemu ale ja się ciągle denerwuje a jak to robie tzn myśle o tym i sie nenerwuje to te wszystkie skurcze się nasilają. Ciągle ruszam reką, patrze czy niemam sztywnych palców ręce mi się trzęsą, pewnie ze zdenerwowania, nie moge się na niczym skupić. po co ja zaczołem wyszukiwać jaichś objawów, w sobote mnie tak z tym naszło i jak zobaczyłem to stwardnienie to aż mnie zamurowało. Oby tego nie miał :( :(:(

PW
»więcej

^
Post dodany: |17 Cze 2007|, 2007 21:43
Data rejestracji: 15 Maj 2007 postów: 31
" "

Eeee to raczej na pewno nie stwardnienie, nie panikuj, czesto zaburzenia pracy miesni biora sie z wad postawy, moga miec tez podloze nerwicowe. Tak wiec spokojnie, ale dla pewności nawiedz lekarza. Pozdrawiam

PW
»więcej

^
Post dodany: |17 Cze 2007|, 2007 22:08
" "

kurde, każdy mówi mi że to nie SM a ja całymi dniami przesiaduje przed komputerem i czytam na temat swtardnienia i wiem juz o nim tyle że mógłbym książke napisać i ciągle doszukuje się u diebie nowych objawów. Jak nie czytałem to było wszystko ok a jak teraz zaczołem to tylko patrze czy oby mam wszędzie czucie, czy moge ruszać ręką i wogóle.
Może to faktycznie nerwica i ja sobie to tylko wmawiam??
Pamiętam że kiedyś tak miałem że co chwila łapałem taki bardzo głęboki oddech i też szukałem sobie chorób, myślałem że to niedotlenienie mózgu i chodziłęm z tym tak 2 miesiące i nawet nie zauważyłem kiedy przeszło. te skurcze występują u mnie już prawie 5 lat i w między czasie nic się nie pogarszało, nie miałem problemów ze wzrokiem i prócz tych sztywnień nie miałem żadnych objawów SM choć niewiem czy przy SM te sztywnienia trwają tak jak u mnie 5s czy są raczej dłuższe, niewiem jak to się objawia przy tej chorobie, pisze tylko to co ja mam ..... Teraz zaczołem chodzić we wkłądkach ortopedycznych i chodze już drugi dzień i mnie strasznie nogi bolą, czy to znaczy że się naprawiają?? Bo każdy mi mówił że takiego platfusa jak mam ja to jeszcze nie widział bo faktycznie jest on bardzo duży i dodatkowo mam jeszcze skrzywienie kręgosłupa

PW
»więcej

^
Post dodany: |17 Cze 2007|, 2007 22:20
" "

I oto chodziło :)

dizel1988 napisał/a
Teraz zaczołem chodzić we wkłądkach ortopedycznych i chodze już drugi dzień i mnie strasznie nogi bolą, czy to znaczy że się naprawiają??

TAK :!: To bardzo dobry znak-nogi się prostują :P

PW
»więcej

^
Skocz do: