• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Konserwa

    07.09.2009. 14:35
    opublikowane przez: Krzysztof Pawlaczek

    W latach dziewięćdziesiątych XVIII wieku wojska Napoleona Bonapartego maszerowały przez Europę. Często trudno było znaleźć pożywienie dla ogromnej liczby ludzi i w związku z tym w 1795 roku Napoleon wyznaczył nagrodę w wysokości 12 000 franków dla tego, kto wynajdzie metodę konserwowania żywności. Dowiedział się o tym paryski cukiernik i piekarz - Nicolas Appert. W owych czasach naukowcy nie potrafili znaleźć odpowiedzi na pytanie, dlaczego żywność ulega rozkładowi, Appert posługiwał się więc w swoich eksperymentach metodą prób i błędów. Po czternastu latach pracy dokonał doniosłego odkrycia. Płynne substancje, takie jak pożywienie przygotowywane w sosie własnym lub małe owoce, np. maliny, konserwowały się, kiedy zamknął je w butelkach po winie i podgrzewał w gorącej wodzie. Żywność Apperta bardzo smakowała francuskiej armii i marynarce. Wynalazca otrzymał nagrodę wraz z dużym kontraktem na dostawy butelkowanej zupy i warzyw dla wojska. O dokonaniach Apperta przeczytał londyński kupiec, Peter Durand. Przyszło mu do głowy, aby zamiast tłukących się butelek zastosować metalowe puszki. Swój pomysł sprzedał dwóm angielskim wynalazcom - Johnowi Hallowi i Bryanowi Donkinowi, którzy użyli hermetycznych stalowych pojemników, zalutowanych cyną.

    Pierwsza puszkowana żywność, jak np. konserwa z kiełbaskami, była droga, ponieważ pojemniki napełniano i zamykano ręcznie. Ceny spadły dopiero wtedy, kiedy w fabrykach konserw zaczęto używać maszyn.

    Ludzie próbowali konserwować produkty żywnościowe od tysięcy lat. Niektóre rodzaje żywności, jak ryby czy wołowinę, można zasolić bądź ususzyć. W dużych domach budowano ochładzane piwnice, gdzie mięso i ryby przechowywano w lodzie.

    Grafika
    Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Pudliszki-wyroby.jpg
    Licencja: Własność publiczna
    Autor: photo taken by http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedysta:Julo

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Wędzenie – metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów itp.) za pomocą dymu. W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni. Prezerwy – przetwory żywnościowe o krótkim okresie trwałości, metoda utrwalania żywności w hermetycznym opakowaniu bez obróbki termicznej, zwykle solone, często z dodatkiem innych, dozwolonych normami, środków chemicznych (jak kwas benzoesowy lub jego sól sodowa – benzoesan sodu). Prezerwy są zamykane podobnie jak konserwy – w szczelne puszki, słoiki lub opakowania z tworzyw sztucznych. Dyskusja Wikipedysty:R.glowacki: Wygląda na postać nieencyklopedyczną. Brak indywidualnych sukcesów, a grupowe też niewielkiej (bez obrazy) miary. Zobacz Wikipedia:Encyklopedyczność - muzyka, aby zorientować się, o jakich dokonaniach mówimy (to nie jest obowiązująca lista, ale zorientować się można). W uznaniu za encyklopedyczną postać pomagają źródła. Czyli jeżeli napisze o nim branżowa prasa (ale nie w rubryce "kolejnych 10 dyrygentów").

    Deletionpedia – serwis internetowy zbierający strony usunięte z angielskiej wersji Wikipedii. W serwisie można znaleźć strony usunięte przez tzw. "ekspresowe kasowanie" jak i poprzez głosowanie. Racje żywnościowe typu C - polowe racje żywnościowe będące na wyposażeniu Sił Zbrojnych USA w latach 1939-1958. Racje typu C pakowane były w metalowe puszki.

    Racje żywnościowe MRE (Meal, Ready-to-Eat) - racje żywnościowe używane w Siłach Zbrojnych USA. Obecnie są to główne racje polowe w armii amerykańskiej. Radiacyjne utrwalanie żywności − technologia konserwacji żywności, polegająca na wystawieniu jej na działanie promieniowania jonizującego, którego właściwości powodują unieszkodliwienie znajdujących się w żywności drobnoustrojów, wirusów i owadów. Proces radiacyjnego utrwalania żywności może być też stosowany w celu przedłużenia okresu ważności produktów spożywczych (powstrzymanie dojrzewania owoców, kiełkowania warzyw, hamowanie procesów gnilnych).

    Codex Alimentarius (łac. książka żywności, kodeks żywności) – jest to zbiór przyjętych w skali międzynarodowej norm żywności, kodeksowych praktyk, zaleceń i wytycznych wykorzystywanych przez urzędowe służby kontroli, przemysł rolno-spożywczy oraz środowiska naukowe. Mamy ładnie opisane 5F, gdzie przeczytamy: Strona podaje listę i opis pięciu podstaw Wikipedii, definiujących jej istotę i będących źródłem jej pozostałych reguł. Jak ma się do tego spis, który widnieje na stronie WP:Zasady? Wchodzimy tam i otrzymujemy wielopak wrażeń:

    Racje żywnościowe FSR (ang. First Strike Ration) - racje żywnościowe używane w Siłach Zbrojnych USA. Jest to tak zwana racja survivalowa, przy jak najmniejszej masie i objętości ma zapewnić żołnierzowi jak najwięcej energii. Racja żywnościowa FSR ma zastąpić trzy racje MRE. Racje FSR przeznaczone są do spożycia w ciągu pierwszych 72 godzin operacji zbrojnej.

    Świąteczna Zbiórka Żywności – ogólnopolska zbiórka żywności organizowana rokrocznie od 1997 roku przez Federację Polskich Banków Żywności na przełomie listopada i grudnia na terenie sklepów. Jej celem jest zebranie żywności, która zostaje następnie przekazana w okresie przedświątecznym osobom najuboższym przez organizacje współpracujące z polskimi bankami żywności, a także zwrócenie uwagi na problemy biedy i niedożywienia w Polsce. Do 2012 roku zebrano łącznie ponad 6400 ton żywności. Kolejna, 17. Świąteczna Zbiórka Żywności, odbywać się będzie w dniach 29 listopada – 1 grudnia 2013 roku.

    Dyskusja wikipedystki:Falkaaa: Cieszymy się, że pozyskaliśmy nowego wikipedystę i mamy nadzieję, że edytowanie Wikipedii sprawi także Tobie przyjemność. Aby to obopólne zadowolenie pozostało na dłużej, zapoznaj się przynajmniej z podstawowymi zasadami obowiązującymi w naszej społeczności.

    Dodano: 07.09.2009. 14:35  


    Najnowsze