Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Wypracowanie maturalne z jezyka polskiego
Post dodany: |30 Kwi 2009|, 2009 18:06
Data rejestracji: 30 Kwi 2009 postów: 3
" "

Witam :) calkiem mozliwe, ze napisalem to w zlym dziale.
Moze to kwestia tego, ze jestem tutaj nowy :roll:
Jezeli to prawda to zaczekajcie z usuwaniem tematu do czasu, az uzyskam odpowiedzi na nurtujace mnie pytania.
Mam do was prosbe odnosnie wypracowania maturalnego.

Wiem, ze jesli chodzi o analize wierszy to musimy uwzglednic tutaj taka zasade :
kto mowi , do kogo , co mowi , w jaki sposob , po co , reakcja rozmówcy.
Ale za ten temat nawet nie probuje sie zabierac, bo jak dla mnie to za duzy material do ogarniecia.

Natomiast jesli chodzi o wypracowanie z lektury. Co w nim trzeba uwzglednic ? :>
Wstep- jesli np. beda "Ludzie Bezdomni", Chlopi itp. to moge w nim napisac krotka charakterystyke pozytywizmu i omowic ogolnikowo problematyke lektury ?
rozwiniecie- tutaj odpowiedziec na temat, opisac problematyke lektury, przedstawic wszystkie postaci z lektury, pokazac podobienstwo w innych lekturach ?
zakonczenie- tutaj podsumowac wszystko z rozwiniecia + dodac wnioski i swoje wlasne przemyslenia ?

Jezeli zle to wszystko napisalem, to pomozcie mi jak najszybciej ;)
Maturka juz tylko za 3 dni !

PW
»więcej

^
Post dodany: |1 Maj 2009|, 2009 14:01
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
" "

Jak dostaniesz tekst prozy, to nie ma czegoś takiego jak aurea mediocritas na napisanie dobrej pracy. Najskuteczniejszą metodą jest tłumaczenie tekstu literackiego "na nasze", wyciąganie z niego wniosków, np. jeśli jest napisane, że Izabela Łęcka (to akurat Lalka) leżała na kanapie w 7-mio pokojowym mieszkaniu cały dzień i czytała francuskie powieści, to można powiedzieć, że cechował ją kosmopolityzm, lenistwo, pochodziła z arystokratycznej rodziny.

Tekst należy analizować "linearnie". Z każdego zdania wyciągać ile się da. We wstępie postawić jakąś tezę odnośnie tematu, analizować linijka po linijce, i w zakończeniu podsumować zgromadzone fakty i dowieść postawionej tezy. Na początku można coś powiedzieć o autorze, budowie lub ogólnym problemie jaki został poruszony w temacie, np. idąć do Młodej Polski, dekadenckie sposoby walki z zaborcami.

Co do wiersza, to analiza jest bardziej złożona.

1. Ustalenie podmiotu lirycznego i sytuacji lirycznej (kto mówi, w jakiej sytuacji realizuje swą wypowiedź, jaka formę przybiera wiersz), należy powiedzieć coś o podmiocie lirycznym.
2, Określenie bohatera lirycznego (którym nie zawsze jest podmiot liryczny).
3. Ustalenie adresata lirycznego (do tego,do kogo mówi się w wierszu); adresat wewnątrztekstowy, zewnątrz tekstowy.
4. Opracowanie planu wypowiedzi (co się w wierszu dzieje).
5. Określenie cech świata przedstawionego.
6. Analiza treści zawartych w wierszu (co treść oznacza, co z tego wynika).
7. Analiza kompozycji wiersza (związek między tytułem a treścią, formą).
8. Wskazanie różnych środków języka poetyckiego i ich funkcji w wierszu.
9. Objaśnienie genezy tekstu.
10. Coś o czym zapomniałem; być może jest w kompendium języka polskiego na naszym forum.
Ostatnio zmieniony przez Kris |1 Maj 2009|, 2009 14:03, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach