Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |30 Kwi 2009|, 2009 18:06
Data rejestracji: 30 Kwi 2009 postów: 3
Witam  calkiem mozliwe, ze napisalem to w zlym dziale.
Moze to kwestia tego, ze jestem tutaj nowy
Jezeli to prawda to zaczekajcie z usuwaniem tematu do czasu, az uzyskam odpowiedzi na nurtujace mnie pytania.
Mam do was prosbe odnosnie wypracowania maturalnego.
Wiem, ze jesli chodzi o analize wierszy to musimy uwzglednic tutaj taka zasade :
kto mowi , do kogo , co mowi , w jaki sposob , po co , reakcja rozmówcy.
Ale za ten temat nawet nie probuje sie zabierac, bo jak dla mnie to za duzy material do ogarniecia.
Natomiast jesli chodzi o wypracowanie z lektury. Co w nim trzeba uwzglednic ? :>
Wstep- jesli np. beda "Ludzie Bezdomni", Chlopi itp. to moge w nim napisac krotka charakterystyke pozytywizmu i omowic ogolnikowo problematyke lektury ?
rozwiniecie- tutaj odpowiedziec na temat, opisac problematyke lektury, przedstawic wszystkie postaci z lektury, pokazac podobienstwo w innych lekturach ?
zakonczenie- tutaj podsumowac wszystko z rozwiniecia + dodac wnioski i swoje wlasne przemyslenia ?
Jezeli zle to wszystko napisalem, to pomozcie mi jak najszybciej
Maturka juz tylko za 3 dni !
Post dodany: |1 Maj 2009|, 2009 14:01
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
Jak dostaniesz tekst prozy, to nie ma czegoś takiego jak aurea mediocritas na napisanie dobrej pracy. Najskuteczniejszą metodą jest tłumaczenie tekstu literackiego "na nasze", wyciąganie z niego wniosków, np. jeśli jest napisane, że Izabela Łęcka (to akurat Lalka) leżała na kanapie w 7-mio pokojowym mieszkaniu cały dzień i czytała francuskie powieści, to można powiedzieć, że cechował ją kosmopolityzm, lenistwo, pochodziła z arystokratycznej rodziny.
Tekst należy analizować "linearnie". Z każdego zdania wyciągać ile się da. We wstępie postawić jakąś tezę odnośnie tematu, analizować linijka po linijce, i w zakończeniu podsumować zgromadzone fakty i dowieść postawionej tezy. Na początku można coś powiedzieć o autorze, budowie lub ogólnym problemie jaki został poruszony w temacie, np. idąć do Młodej Polski, dekadenckie sposoby walki z zaborcami.
Co do wiersza, to analiza jest bardziej złożona.
1. Ustalenie podmiotu lirycznego i sytuacji lirycznej (kto mówi, w jakiej sytuacji realizuje swą wypowiedź, jaka formę przybiera wiersz), należy powiedzieć coś o podmiocie lirycznym.
2, Określenie bohatera lirycznego (którym nie zawsze jest podmiot liryczny).
3. Ustalenie adresata lirycznego (do tego,do kogo mówi się w wierszu); adresat wewnątrztekstowy, zewnątrz tekstowy.
4. Opracowanie planu wypowiedzi (co się w wierszu dzieje).
5. Określenie cech świata przedstawionego.
6. Analiza treści zawartych w wierszu (co treść oznacza, co z tego wynika).
7. Analiza kompozycji wiersza (związek między tytułem a treścią, formą).
8. Wskazanie różnych środków języka poetyckiego i ich funkcji w wierszu.
9. Objaśnienie genezy tekstu.
10. Coś o czym zapomniałem; być może jest w kompendium języka polskiego na naszym forum.
Ostatnio zmieniony przez Kris |1 Maj 2009|, 2009 14:03, w całości zmieniany 1 raz

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|