Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |28 Paź 2008|, 2008 11:53
Data rejestracji: 28 Paź 2008 postów: 1
Analizując podane fragmenty ,,Pieśni o Rolandzie" oraz"Rozmowy Mistrza Polikarpa ze śmiercią" napisz pracę jak literatura średniowieczna przedstawiała śmierć?,,Roland czuje,że śmierć się zbliża. Biegnie rycerz pędem na szczyt góry,położył się na zielonej murawie,twarzą ku ziemi.Pod siebie kładzie swój miecz i róg.Obrócił głowę w kierunku pogan;tak czyni chcąc ,aby Karol powiedział i wszyscy jego ludzie, że umarł jako zwycięzca i jako zacny hrabia.Raz po raz słabnącą ręką uderza się w piersi.Za grzechy swoje wyciąga ku niebu swoją rękawicę...Leży na stromym pagórku twarzą ku Hiszpanii... Wyciąga do Boga prawą rękawicę Aniołowie z nieba zstępują ku niemu..Opuścił głowę ,doszedł ze złożonymi rękami swego końca.Bóg zsyła mu Cherubina i świętego Michała opiekuna;z nimi przyszedł święty Gabriel.Niosą duszę hrabiego do raju.
Rozmowy Mistrza Polikarpa ze śmiercią.
,,morzę wszystko ludzkie plemię;
Morzę mądre i też wiły
W tym skazuję swoje siły
I chorego i zdrowego
Zbawię żywota każdego...
Duchownego świeckiego
Zbawię żywota każdego
Kanonicy i proboszcze będą w mojej szkole jeszcze
I plebani z miąższą szyją
Jiżto bardzo piwo piją...
Wszystki moja kosa skrze;
Panie i tłuste niewiasti,
Co czynią sobie rozpasty'
Bardzo proszę o pomoc w napisaniu chociaż początku. Z góry dziękuję za każdą pomoc!!
Tytuł tematu poprawiony na zgodny z Regulaminem działu.
W przypadku ewentualnego kolejnego naruszenia regulaminu otrzymasz ostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony przez Mr_Maks |28 Paź 2008|, 2008 18:48, w całości zmieniany 2 razy
Post dodany: |28 Paź 2008|, 2008 18:41
Data rejestracji: 20 Paź 2008 postów: 315
Jeśli pomogłam, kliknij pomocny post:)
Profil PW
»więcej
Post dodany: |12 Lis 2008|, 2008 21:42
Data rejestracji: 12 Lis 2008 postów: 10
Hm pisałam podobną pracę, jak uda mi się ją wyrwać ze szkoły to parę zdań Ci podrzucę
Post dodany: |13 Lis 2008|, 2008 00:31
Data rejestracji: 20 Lis 2007 postów: 59
nie zapomnij o motywie tańca śmierci
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|