Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Wystartowała kampania "Wyrolluj raka - to nie cud, to medycyna!"

Opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

Dodano: |10 Gru 2010|, 2010 10:11
" "

Kampania "Wyrolluj raka - to nie cud, to medycyna!" ma uświadomić społeczeństwu, że medycyna poczyniła ogromne postępy w leczeniu nowotworów złośliwych i dlatego warto wcześnie je wykrywać i leczyć się. Zainaugurowano ją 9 grudnia na konferencji prasowej w Warszawie.

"Zależy nam na tym, aby zmienić schemat myślenia o chorobie nowotworowej, pokazać trochę inne jej oblicze. Wiemy, że jest to choroba bardzo poważna i w wielu przypadkach śmiertelna, natomiast jest bardzo duże grono osób, które zostały z niej wyleczone, albo, u których stała się to choroba przewlekła" - powiedziała Magdalena Prokopowicz, prezes Fundacji "Rak'n'Roll. Wygraj Życie", organizatora kampanii. Jak dodała, o zwycięstwach nad rakiem mówi się rzadko, podobnie, jak o długim i dobrym życiu z nim. Znacznie częściej, pacjentom prezentuje się smutne statystyki czy negatywne działania uboczne terapii.

Prokopowicz, która od siedmiu lat leczy się na raka piersi, sama początkowo odrzucała chorobę i nie była w stanie o niej rozmawiać. "Na słowo +rak+ uciekałam, odcinałam się od bliskich, znajomych" - wyznała.

Decyzję o stworzeniu fundacji w październiku 2009 r. podjęła w symbolicznym dla siebie momencie, gdy - po przebyciu chemioterapii w czasie ciąży - urodziła całkowicie zdrowego synka Leosia. "Był to moment absolutnego otwarcia, kiedy uwierzyłam, że mogę o siebie walczyć i chcę walczyć. Chciałam dać ludziom nadzieję, krzyczeć do wszystkich, że z rakiem można wygrać, normalnie żyć, pracować, urodzić zdrowe dziecko" - wyznała. Współczesna medycyna oferuje skuteczne leczenie wielu nowotworów i wydłuża życie. Dzięki niej, rak nie musi być wyrokiem i można go pokonać. Tymczasem, polscy pacjenci często uciekają w terapie niekonwencjonalne, które są bardzo kosztowne, a nie pomagają.

"Sama miałam w swoim życiu taki epizod, gdy przez półtora roku leczyłam się niekonwencjonalnie. Ale dzisiaj mogę powiedzieć, że był to czas stracony" - przyznała Prokopowicz.

Dowodem na to, że raka da się "rollować" są młodzi pacjenci zaangażowani w kampanię, m.in.: Paulina Pruska, u której w 2009 r. zdiagnozowano mięsaka - wyjątkowo złośliwy i rzadki nowotwór, Monika Dąbrowska, która została wyleczona z raka jelita grubego i urodziła dwie córeczki, Dominik Makowski, u którego osiem lat temu zdiagnozowano chłoniaka oraz Agnieszka Siewruk, która w październiku 2009 r. usłyszała diagnozę "rak piersi".

"Byłam wtedy w 32 tygodniu ciąży. Bartuś urodził się w 36 tygodniu przez cesarskie cięcie. Później była operacja i sześć kursów chemioterapii. Polecam innym chorym, by nie załamywali się, nie zamykali w domu, wychodzili do ludzi i co najważniejsze, by słuchali lekarzy i nie bali się leczenia. Przez chemioterapię można przejść - włosy odrastają. Mnie odrosły bardziej kręcone" - powiedziała.

Kampanię wspiera wiele znanych osób, jak wokalistki: Reni Jusis czy Paulina Przybysz (wcześniej zespół Sistars), prezenterzy - Marcin Prokop, Dorota Wellman oraz wybitni polscy rysownicy - Henryk Sawka, Edward Lutczyn, Andrzej Pągowski i Marek Raczkowski. Na rzecz akcji stworzyli oni unikatowe prace, które zostaną zlicytowane na Balu Charytatywnym Dziennikarzy w styczniu 2011 r. Dochód z tej aukcji zostanie przeznaczony na remont poczekalni w Centrum Onkologii w Warszawie.

Jednym z elementów tej pozytywnej kampanii edukacyjnej będzie też cykl 12 dwudniowych warsztatów dla pań pt. "Metamorfozy", które poprowadzi Monika Jaruzelska, znana polska stylistka. Do udziału w nich organizatorzy zachęcają kobiety, które w wyniku choroby nowotworowej straciły pewność siebie i poczucie własnej kobiecości. Patronat nad kampanią objęła małżonka prezydenta RP Anna Komorowska.

Więcej na temat tego przedsięwzięcia można dowiedzieć się na stronie internetowej (www.wyrollujraka.pl). Znajdują się na niej m.in. artykuły ekspertów leczących różne nowotwory oraz filmy z udziałem pacjentów opisujących swoje historie. 

PAP - Nauka w Polsce, Joanna Morga

krf/bsz
Czy wiesz że...?
wersja BETA
Germańska Nowa Medycyna (także Nowa Medycyna, GNM) - wypracowana przez niemieckiego lekarza Ryke Geerda Hamera kontrowersyjna teoria mówiąca o tym, że wszystkie choroby (z wyjątkiem zatruć, przypadków skarajnego niedożywienia oraz urazów) mają podłoże w konfliktach biologicznych (Sensownych Biologicznych Specjalnych Programach Natury). Krytykuje medycynę klasyczną i zapewnia o 95% szansach na wyleczenie raka. pełny tekst
Rakowe komórki macierzyste (ang. Cancer stem cells, CSCs) - to komórki rakowe (obecne w guzach i nowotworach układu krwiotwórczego), mające możliwość przekształcania się we wszystkie rodzaje komórek tworzących masę nowotworową. Jedna z teorii wyjaśniających proces nowotworzenia zakłada, że rakowe komórki macierzyste są prekursorami innych komórek nowotworowych i odgrywają kluczową rolę w powstawaniu raka. Komórki te, w przeciwieństwie do innych komórek rakowych, są rakotwórcze (same w sobie mają zdolność do wywoływania raka). Podejrzewa się, że CSCs są przyczyną występowania przerzutów i nawrotów choroby nowotworowej. pełny tekst
Germańska Nowa Medycyna (także Nowa Medycyna, GNM) - wypracowana przez niemieckiego lekarza Ryke Geerda Hamera kontrowersyjna teoria mówiąca o tym, że wszystkie choroby (z wyjątkiem zatruć, przypadków skarajnego niedożywienia oraz urazów) mają podłoże w konfliktach biologicznych (Sensownych Biologicznych Specjalnych Programach Natury). Krytykuje medycynę klasyczną i zapewnia o 95% szansach na wyleczenie raka. pełny tekst
Test Tumor M2-PK stosuje się w profilaktyce i wczesnym wykrywaniu raka jelita grubego. Jest to wiarygodny test enzymatyczny wykrywający obecność izoenzymu M2 kinazy pirogronianowej, który bierze udział w procesie metabolizmu komórek rakowych. Test kałowy Tumor M2-PK wykrywa zmiany w jelitach, w tym stany przed nowotworowe takie jak polipy (powyżej 1 cm) i gruczolaki oraz raka jelita grubego, również we wczesnym stadium. Tumor M2-PK ma wysoką czułość. Pobieranie materiału do badania jest bezbolesne i nieinwazyjne. W przeciwieństwie do testu na krew utajoną wykrywa również niekrwawiące polipy i guzy. Test Tumor M2-PK można przeprowadzić w każdej chwili, gdyż nie wymaga specjalnego przygotowania ani diety. Materiałem pobieranym do badania jest kał. Test wykonywany jest w warunkach laboratoryjnych przez wykwalifikowany personel medyczny. pełny tekst
Choroba resztkowa (ang. Minimal Residual Disease (MRD)) - obecność małej liczby przetrwałych w organizmie (w trakcie leczenia lub w remisji) komórek nowotworowych, w ilościach nie wykrywanych standardowo stosowanymi metodami diagnostycznymi jak np. morfologia krwi i badanie szpiku. Ilość komórek nowotworowych w tej chorobie nie jest wystarczająca do wywołania objawów klinicznych, ale jest główną przyczyną nawrotu raka i białaczki. pełny tekst

Moduł "Czy wiesz że...?" (wersja testowa, beta): definicje/pojęcia wygenerowane w obrębie tego modułu pochodzą z Wikipedii i udostępniane są na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Dostęp do pełnej wersji każdego hasła (oraz dokładnch informacji na temat licencji, autora oraz edycji) możliwy jest po kliknięciu w odnośnik opisany jako "pełny tekst".
^

Komentarze: brak
Skocz do:  

Dodaj temat do Ulubionych