Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |3 Mar 2006|, 2006 22:40
Data rejestracji: 29 Gru 2005 postów: 4
mam taki wzor na opór przewodnika:
zrobilam pomiary w temperaturach od 25-105 st. C. metodą najmniejszych kwadratów obliczyłam  I teraz mam wyznaczyć , czyli temperaturowy współczynnik zmiany rezystancji. Czy dobrze rozumiem, że mam podstawić pod  jakąś konkretną temperaturę, dla której mam pomiar? Za ten pomiar wstawić  ?
Może głupie pytanie, ale jestem po peirwszych laboratoriach z fizyki, a o fizyce mam ciut większe pojęcie niż żadne, więc to wylicznie to trochę abstrakcja dla mnie.
I czym ten wspolczynnik a tak konkretnei jest?
Najlepsi są starzy przyjaciele i nowe ubrania.
Post dodany: |4 Mar 2006|, 2006 09:26
Data rejestracji: 03 Lis 2005 postów: 206
Z tego co mówisz masz pomiary od R(T=25) do R(T=105) zakładając że jest to funkcja liniowa to mamy:  I  gdzie mamy układ dwóch równani z dwoma niewiadomymi. Jeżeli to nie jest funkcja liniowa to kilka jest kilka możliwości: jeżeli nieliniowość jest słaba aproksymujesz do liniowej z wykazem błędu. Możesz zrobić tak jak teraz to próbujesz czyli przez wyznaczenie współczynnika (wartości pochodnej z aproksymowanego nisko nieliniowego przebiegu). Jeżeli tak robisz to musisz narysować wykres R(T) o współczynniku nachylenia  (wykres prawdopodobnie nie będzie zaczynał się w środku układu współrzędnych), odczytać dowolne dwa punkty z wykresu i podstawić do układu równań. Jeżeli funkcja jest silnie nieliniowa tworzysz substytut interpolacyjny najlepiej posługując się równaniem tego samego rzędu, i po odpowiednim przekształceniu najlepiej numerycznym wyjdzie tablica punktów która poddana kolejnej interpolacji przedstawi ci równanie a=f(T).
Możliwe że popełniłem błąd w rozumowaniu, nie mam czasu na weryfikacje, jednak kolejne posty powinny rozwiać wątpliwości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|