Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Wyznaczyc predkosc, połozenie cząstki w funkcji czasu
Post dodany: |10 Lis 2008|, 2008 15:24
Data rejestracji: 10 Lis 2008 postów: 5
" "

Witam, obecnie studiuje na Politechnice.. robilismy zad. z fizyki, a drugie zad Pani zadała do domu.. nikt nie umie całkowac i w sumie nie wie o co chodzi w zadaniu... ideologie znam.. tyle, ze bez całek sobie nie poradze..

Robiliśmy to zadanie (wiekszość zadania jest rozwiazanego)
http://img98.imageshack.u...age=fizabs4.jpg

I mam problem z tym zadaniem (tyle, że o innych danych)

F = (cos(wt) + 1 ; t^2 ; 2t + 1 )
V(1) = (1,0,1)
r(1) = (0,1,1)

(t^2 - to "t kwadrat" )

Bo wychodza mi nowe całki takie jak: całka z cos(wt)dt + dt
mam wyciągnąc przed nawias 'dt' i wycałkowac cos(wt) + 1 ? wtedy wychodzi sin(wt) + x.. a co z dt? naprawde prosze o pomoc.. bo nie daje z tym rady :/
Studia to kosmos.. :)
Ostatnio zmieniony przez pewu |10 Lis 2008|, 2008 15:32, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |10 Lis 2008|, 2008 15:57
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
" "

Po pierwsze zapoznaj się z LaTeX-em, będzie nam się łatwiej porozumiewać.

Dla przykładu rozważę składową x-ową siły F.

m\frac{dv_x}{dt}=\cos(\omega t)+1 \\ mdv_x=\(\cos(\omega t)+1\)dt \\ m\int dv_x=\int\(\cos(\omega t)+1\)dt =\int \cos(\omega t)dt+\int dt

O ile druga całka po prawej stronie jest oczywista o tyle w całce z cosinusem należy zastosować podstawianie: \omega t=k\;\Rightarrow \;\frac{dk}{dt}=\omega\;\Rightarrow\; dt=\frac{dk}{\omega}, czyli

m\int dv_x=\frac{1}{\omega}\int\cos kdk+\int dt \\ mv_x=\frac{1}{\omega}\sin(\omega t)+t+C

v_x(1)=1 zatem

m=\sin\omega+1+C\;\Rightarrow\; C=m-\sin\omega-1

Czyli v_x=\frac{1}{m}\(\frac{\sin(\omega t)}{\omega}+t+m-\sin\omega-1\)

PW
»więcej

^
Post dodany: |10 Lis 2008|, 2008 16:26
" "

wow.. czyli 1/3 zadania mam :) dziekuje bardzo.. ale w zwiazku z tym, ze bedziemy mieli z tego kartkowke, chcialbym to zrozumiec.. no i mam pare pytan do tego :)
http://forum.servis.pl//p...fa2e5c2a344.gif
dlaczego trzeba tak robic? i w jakim wypadku tak sie robi? i skad wiadomo to? :(

Dlaczego wzieło sie coskdk ( cosk wiem, ale czemu jeszcze dk ?)
No i skąd 1/w ? :/

http://forum.servis.pl//p...7ae41cd84ac.gif
Rozumiem ze Całka z dt to jest t + C (C jest zmienna,prawda?)

Zapewne pomyślisz/pomyślicie, ze to głupie pytania, ale nie znam całek, pochodnych, rozniczek, bede musial zapisac sie na korepetycje.. Na studiach z fizyki od samego początku sa całki itd.. dlatego chciałbym to zrozumieć i jakos napisać ta kartkówke.. chocby robic analogicznie przykłady.. i wiedziec czemu tak a nie inaczej..

Postaram zrobic sie sam nastepny przykład i napisac to LaTeXem - nauczyc sie pisac ;p
Poki co czekam na odpowiedz o (zapewne) banalne pytania i rozwiazuje przyklad z t^2..

dziekuje ;)

PW
»więcej

^
Post dodany: |10 Lis 2008|, 2008 18:32
" "

pewu napisał/a
http://forum.servis.pl//p...fa2e5c2a344.gif
dlaczego trzeba tak robic? i w jakim wypadku tak sie robi? i skad wiadomo to? :(

To tzw. metoda podstawiania. Jeśli argumentem jakiejś funkcji jest inna funkcja, to przy całkowaniu tej funkcji wygodnie jest zrobić podstawianie. Chcemy obliczyć całkę z cos(wt)dt. Funkcją wewnętrzną jest wt. Nazwijmy nową funkcję wt=k. Zatem mamy coś takiego: cos(k)dt. Teraz mamy prostą całkę, ale nie wiemy jak wygląda różniczka funkcji k. Zrobiliśmy podstawienie wt=k. Zmienną u nas jest tylko k i t. Badamy jak zmienia się funkcja k przy zmianie t. Liczymy pochodną (różniczkujemy po zmiennej t) wt=k. Wiesz zapewne, że (ax)'=a, zatem (wt)'=w, czyli \omega=k^{\prim}=\frac{dk}{dt}. Obliczamy stąd dt zwykłymi prawami arytmetyki: dt=\frac{dk}{\omega}. Powracając do całki, mamy: \int \cos(k)\frac{dk}{\omega}, a skoro w jest stałe, więc można je wyłączyć przed znak całki \frac{1}{\omega}\int \cos(k)dk

pewu napisał/a
http://forum.servis.pl//p...7ae41cd84ac.gif
Rozumiem ze Całka z dt to jest t + C (C jest zmienna,prawda?)

C to stała całkowania. Zawsze się ją dodaje do wyniku całki. Liczy się ją z warunków początkowych, czyli danych liczbowych podanych przez autorów zadania. Można ją wyliczyć z warunków początkowych. Można robić bez niej, ale nie chcę już mieszać Ci z całkami oznaczonymi.

PW
»więcej

^
Post dodany: |11 Lis 2008|, 2008 13:31
" "

Myślałem, ze nie bede wiedział co do mnie piszesz, ale jak sie z tym przespałem, to wiecej rozumiem :D bardzo dziekuje, chyba tylko Ty potrafisz mi pomoc :)

Ściągnąłem ten LED ( Latex ) ale nie potrafie sie nim obsługiwac :/ ale postaram sie nauczyc :)

W kolejnym przykładzie doszedłem do:

mVy = S t^3 + C (moge zeskanowac) chyba ze jest prostszy jakis program do napisania tego.. ;/
S - całka

I nie umiem wycałkowac t^3.. jest jakis sposob na to? jakas tabelka? zeby wiedziec jaka całka wychodzi z tych 'literek' ??? np. tdt, t^2, t^3 itd.. hm ?

aaa.. t^3 jest stałe.. tylko ja nie wiem co dalej.. co do czego postawic :/ i czy dobrze zrobilem.. no i co z tym C..
Ostatnio zmieniony przez pewu |11 Lis 2008|, 2008 13:48, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |11 Lis 2008|, 2008 14:55
" "

Ależ ja nie wklejam obrazków ze wzorami tylko piszę je za pomocą forum, np. żeby zapisać całkę z t^3dt to piszę:
[ tex ]\int t^3dt[ /tex ]
- wpisuj normalnie bez spacji!

I uzyskuję

\int t^3dt

Link do poradnika LeTeX znajdziesz w menu strony.

Do obliczania całek polecam stronkę: :arrow: http://integrals.wolfram....E3&random=false
Oczywiście jeśli masz jeszcze problemy z obliczaniem całek.

Na całkę z funkcji f(x)=x^n jest wzór: \int x^ndx=\frac{x^{n+1}}{n+1}+C. Nie pisz nigdy \int f(x)dx+C, bo to błąd. Stała ustala się dla wyniku całkowania - tzw. funkcji pierwotnej z warunków początkowych - poczytaj o tym gdzieś.

Więc będziesz miał

mv_y=\frac{t^4}{4}+C

Teraz patrzysz sobie na dane: V(1)=[1,0,1], zatem v_y(t=1)=0, czyli m\cdot 0=\frac{1}{4}+C co daje C=-\frac14

Zatem v_y=\frac{1}{m}\(\frac{t^4}{4}-\frac{1}{4}\)

PW
»więcej

^
Post dodany: |11 Lis 2008|, 2008 15:34
" "

Tak wiec zrobiłem zadanie sam.. nie wiem czy dobrze :P (ostatni ten podpunkt)
 m\frac{dVz}{dt}=2t+1

\int mdVz=\int 2dt^2+dt

mVz=\frac{2t^3}{3}+t+C
V(t=1)=1
co daje..
 m=\frac{5}{3}+C

A końcowy wynik to:

Vz=\frac{\frac{2t^3}{3}+t+C}{\frac{5}{3}+C}

Dobrze?
A co mam zrobic z tym r ? r(1)=(0,1,1)

Powiem Ci Kris, ze jestes pierwsza i bardzo pomocną osobą, ktrą spotkałem.. pomagasz, dobrze tłumaczysz.. :) dziekuje :)
Jej.. takiego to szukac ze świecą :)
Ostatnio zmieniony przez pewu |11 Lis 2008|, 2008 15:54, w całości zmieniany 17 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |11 Lis 2008|, 2008 17:24
" "

No to powiem jeszcze, że jak masz wielkość dt, nie jest to iloczyn d i t. Tak samo jak \Delta nic nie znaczy sama, ale nabiera znaczenia przy \Delta v.
Zatem t\cdot dt\neq dt^2 - tak nie wolno robić! Trzeba to zostawić jako tdt.
Zauważ, że przy każdej całce (np. w książce) masz \int f(x)dx. To dx ma tam zawsze pozostać, chyba, że robisz podstawienia, dx zmienia się na coś innego z "d", ale zawsze jest "d coś".

U ciebie natomiast było \int 2dt^2 i nie wiadomoc właściwie jak to traktować. Powinieneś zrobić mv_y=\int 2tdt+\int dt=2\int t^1dt+\int t^0 dt=2\cdot\frac{t^2}{2}+\frac{t}{1}+C. I tu moja następna uwaga: masę powinieneś znać i to na jej podstawie wyznaczać stałą C. Załóż cobie m=1. Jeśli wyjdzie Ci m=coś + C, to podstaw m=1 czyli C=1-coś.

r(1)=[0,11], to położenie w chwili t=1. Zauważ, że \frac{d\vec r}{dt}=\vec v=\[\frac{dx}{dt},\frac{dy}{dt},\frac{dz}{dt}\], czyli czaka Cię kolejne całkowanie, którym wyznaczysz funkcję położenia od czasu. :smile:

PW
»więcej

^
Post dodany: |11 Lis 2008|, 2008 19:24
" "

Co rozumiesz, zeby znowu całkowac?
Bo nie wiem dokładnie co zrobic.. a bede starał sie postępowac analogicznie, do tego co mi pokażesz.. co zrobic z tym r(1)=(0,1,1)

PW
»więcej

^
Post dodany: |11 Lis 2008|, 2008 20:16
" "

Znasz składowe [Vx, Vy, Vz].

dx=v_xdt\;\Rightarrow\;x=\int v_xdt

Za Vx wstawiasz to, co zostalo policzone wcześniej i liczysz całkę z tego r(1) wyznacz stałe (niech zwą się dla odróżnienia G) dla funkcji położenia.

PW
»więcej

^
Skocz do: