Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |10 Lis 2008|, 2008 15:24
Data rejestracji: 10 Lis 2008 postów: 5
Witam, obecnie studiuje na Politechnice.. robilismy zad. z fizyki, a drugie zad Pani zadała do domu.. nikt nie umie całkowac i w sumie nie wie o co chodzi w zadaniu... ideologie znam.. tyle, ze bez całek sobie nie poradze..
Robiliśmy to zadanie (wiekszość zadania jest rozwiazanego)
http://img98.imageshack.u...age=fizabs4.jpg
I mam problem z tym zadaniem (tyle, że o innych danych)
F = (cos(wt) + 1 ; t^2 ; 2t + 1 )
V(1) = (1,0,1)
r(1) = (0,1,1)
(t^2 - to "t kwadrat" )
Bo wychodza mi nowe całki takie jak: całka z cos(wt)dt + dt
mam wyciągnąc przed nawias 'dt' i wycałkowac cos(wt) + 1 ? wtedy wychodzi sin(wt) + x.. a co z dt? naprawde prosze o pomoc.. bo nie daje z tym rady :/
Studia to kosmos..
Ostatnio zmieniony przez pewu |10 Lis 2008|, 2008 15:32, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |10 Lis 2008|, 2008 15:57
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
Po pierwsze zapoznaj się z LaTeX-em, będzie nam się łatwiej porozumiewać.
Dla przykładu rozważę składową x-ową siły F.
O ile druga całka po prawej stronie jest oczywista o tyle w całce z cosinusem należy zastosować podstawianie:  , czyli
 zatem
Czyli

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Post dodany: |10 Lis 2008|, 2008 16:26
wow.. czyli 1/3 zadania mam  dziekuje bardzo.. ale w zwiazku z tym, ze bedziemy mieli z tego kartkowke, chcialbym to zrozumiec.. no i mam pare pytan do tego
http://forum.servis.pl//p...fa2e5c2a344.gif
dlaczego trzeba tak robic? i w jakim wypadku tak sie robi? i skad wiadomo to?
Dlaczego wzieło sie coskdk ( cosk wiem, ale czemu jeszcze dk ?)
No i skąd 1/w ? :/
http://forum.servis.pl//p...7ae41cd84ac.gif
Rozumiem ze Całka z dt to jest t + C (C jest zmienna,prawda?)
Zapewne pomyślisz/pomyślicie, ze to głupie pytania, ale nie znam całek, pochodnych, rozniczek, bede musial zapisac sie na korepetycje.. Na studiach z fizyki od samego początku sa całki itd.. dlatego chciałbym to zrozumieć i jakos napisać ta kartkówke.. chocby robic analogicznie przykłady.. i wiedziec czemu tak a nie inaczej..
Postaram zrobic sie sam nastepny przykład i napisac to LaTeXem - nauczyc sie pisac ;p
Poki co czekam na odpowiedz o (zapewne) banalne pytania i rozwiazuje przyklad z t^2..
dziekuje
Studia to kosmos..
Post dodany: |10 Lis 2008|, 2008 18:32
| pewu napisał/a | http://forum.servis.pl//p...fa2e5c2a344.gif
dlaczego trzeba tak robic? i w jakim wypadku tak sie robi? i skad wiadomo to? |
To tzw. metoda podstawiania. Jeśli argumentem jakiejś funkcji jest inna funkcja, to przy całkowaniu tej funkcji wygodnie jest zrobić podstawianie. Chcemy obliczyć całkę z cos(wt)dt. Funkcją wewnętrzną jest wt. Nazwijmy nową funkcję wt=k. Zatem mamy coś takiego: cos(k)dt. Teraz mamy prostą całkę, ale nie wiemy jak wygląda różniczka funkcji k. Zrobiliśmy podstawienie wt=k. Zmienną u nas jest tylko k i t. Badamy jak zmienia się funkcja k przy zmianie t. Liczymy pochodną (różniczkujemy po zmiennej t) wt=k. Wiesz zapewne, że (ax)'=a, zatem (wt)'=w, czyli . Obliczamy stąd dt zwykłymi prawami arytmetyki: . Powracając do całki, mamy: , a skoro w jest stałe, więc można je wyłączyć przed znak całki
| pewu napisał/a | http://forum.servis.pl//p...7ae41cd84ac.gif
Rozumiem ze Całka z dt to jest t + C (C jest zmienna,prawda?) |
C to stała całkowania. Zawsze się ją dodaje do wyniku całki. Liczy się ją z warunków początkowych, czyli danych liczbowych podanych przez autorów zadania. Można ją wyliczyć z warunków początkowych. Można robić bez niej, ale nie chcę już mieszać Ci z całkami oznaczonymi.

Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |11 Lis 2008|, 2008 13:31
Myślałem, ze nie bede wiedział co do mnie piszesz, ale jak sie z tym przespałem, to wiecej rozumiem  bardzo dziekuje, chyba tylko Ty potrafisz mi pomoc
Ściągnąłem ten LED ( Latex ) ale nie potrafie sie nim obsługiwac :/ ale postaram sie nauczyc
W kolejnym przykładzie doszedłem do:
mVy = S t^3 + C (moge zeskanowac) chyba ze jest prostszy jakis program do napisania tego.. ;/
S - całka
I nie umiem wycałkowac t^3.. jest jakis sposob na to? jakas tabelka? zeby wiedziec jaka całka wychodzi z tych 'literek' ??? np. tdt, t^2, t^3 itd.. hm ?
aaa.. t^3 jest stałe.. tylko ja nie wiem co dalej.. co do czego postawic :/ i czy dobrze zrobilem.. no i co z tym C..
Studia to kosmos..
Ostatnio zmieniony przez pewu |11 Lis 2008|, 2008 13:48, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |11 Lis 2008|, 2008 14:55
Ależ ja nie wklejam obrazków ze wzorami tylko piszę je za pomocą forum, np. żeby zapisać całkę z t^3dt to piszę:
[ tex ]\int t^3dt[ /tex ] - wpisuj normalnie bez spacji!
I uzyskuję
Link do poradnika LeTeX znajdziesz w menu strony.
Do obliczania całek polecam stronkę: http://integrals.wolfram....E3&random=false
Oczywiście jeśli masz jeszcze problemy z obliczaniem całek.
Na całkę z funkcji  jest wzór:  . Nie pisz nigdy  , bo to błąd. Stała ustala się dla wyniku całkowania - tzw. funkcji pierwotnej z warunków początkowych - poczytaj o tym gdzieś.
Więc będziesz miał
Teraz patrzysz sobie na dane: V(1)=[1,0,1], zatem  , czyli  co daje
Zatem

Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |11 Lis 2008|, 2008 15:34
Tak wiec zrobiłem zadanie sam.. nie wiem czy dobrze  (ostatni ten podpunkt)
co daje..
A końcowy wynik to:
Dobrze?
A co mam zrobic z tym r ? r(1)=(0,1,1)
Powiem Ci Kris, ze jestes pierwsza i bardzo pomocną osobą, ktrą spotkałem.. pomagasz, dobrze tłumaczysz..  dziekuje
Jej.. takiego to szukac ze świecą
Studia to kosmos..
Ostatnio zmieniony przez pewu |11 Lis 2008|, 2008 15:54, w całości zmieniany 17 razy
Post dodany: |11 Lis 2008|, 2008 17:24
No to powiem jeszcze, że jak masz wielkość dt, nie jest to iloczyn d i t. Tak samo jak  nic nie znaczy sama, ale nabiera znaczenia przy  .
Zatem  - tak nie wolno robić! Trzeba to zostawić jako tdt.
Zauważ, że przy każdej całce (np. w książce) masz  . To dx ma tam zawsze pozostać, chyba, że robisz podstawienia, dx zmienia się na coś innego z "d", ale zawsze jest "d coś".
U ciebie natomiast było  i nie wiadomoc właściwie jak to traktować. Powinieneś zrobić  . I tu moja następna uwaga: masę powinieneś znać i to na jej podstawie wyznaczać stałą C. Załóż cobie m=1. Jeśli wyjdzie Ci m=coś + C, to podstaw m=1 czyli C=1-coś.
r(1)=[0,11], to położenie w chwili t=1. Zauważ, że ![\frac{d\vec r}{dt}=\vec v=\[\frac{dx}{dt},\frac{dy}{dt},\frac{dz}{dt}\] \frac{d\vec r}{dt}=\vec v=\[\frac{dx}{dt},\frac{dy}{dt},\frac{dz}{dt}\]](http://www.naukowy.pl/pictures/872543c226f57164eb9ea8bf31fbbac8.gif) , czyli czaka Cię kolejne całkowanie, którym wyznaczysz funkcję położenia od czasu.

Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |11 Lis 2008|, 2008 19:24
Co rozumiesz, zeby znowu całkowac?
Bo nie wiem dokładnie co zrobic.. a bede starał sie postępowac analogicznie, do tego co mi pokażesz.. co zrobic z tym r(1)=(0,1,1)
Studia to kosmos..
Post dodany: |11 Lis 2008|, 2008 20:16
Znasz składowe [Vx, Vy, Vz].
Za Vx wstawiasz to, co zostalo policzone wcześniej i liczysz całkę z tego r(1) wyznacz stałe (niech zwą się dla odróżnienia G) dla funkcji położenia.

Profil PW e-mail
»więcej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|