Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 16:26
Data rejestracji: 23 Gru 2008 postów: 121
Mam dylemat w rozrysowaniu wzoru elektronowo-kreskowym w związku NH3 . Podałam 3 wersje rozrysowania kreskowego a wy powiedzcie które są dobre.
Post dodany: |3 Lis 2009|, 2009 00:35
| olunia1993 napisał/a | | Mam dylemat w rozrysowaniu wzoru elektronowo-kreskowym w związku NH3 . Podałam 3 wersje rozrysowania kreskowego a wy powiedzcie które są dobre. |
Pojedyncza kropka oznacza elektron, dwie kropki - parę elektronów .Zamiast rysować parę elektronów, jako dwie kropki, rysujemy kreskę.
Wodór ma jeden elektron na orbitalu 1s.
Azot ma siedem elektronów: dwa na orbitalu 1s, dwa na orbitalu 2s oraz po jednym na orbitalu 2p_{x,} 2p_{y} raz 2p_{z} (3x1=3). Tu, w tworzeniu wiązań, biorą udział elektrony z ostatniej powłoki azotu - tj. elektrony 2s oraz 2p (czyli mamy do dyspozycji pięć elektronów). Po hybrydyzacji te pięć elektronów zajmuje cztery równocene orbitale sp^{3}.
Z azotu trzy z powstałych orbitali sp^{3} tworzą wiązania z atomami wodoru (następuje uwspólnienie po elektronie z wodoru oraz elektronie z orbitalu sp^{3} w azocie), czwarty z orbitali sp^[3} zajmowany jest przez wolną parę elektronów.
Chcemy, by w docelowym związku (amoniaku) azot miał oktet (osiem) elektronów, wodór dublet (dwa).
Np. cząsteczka wodoru H_{2} - możemy ją narysować jako H:H lub H-H.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|