Witam,
Mam napisać referat na fizykę z zadań, które wymienię poniżej. Mam problem, bo nauczycielka kazała wymienić nazwę zjawiska, zasadę, jaka w tym zadaniu akurat wystąpiła. Mi jako drugoklasiście jest trudno znaleźć odpowiednią z nich. I tutaj kieruję swoją prośbę do starszych fizyków, proszę was o to, abyście mnie nakierowali, jakie zjawisko, jaka zasada wystąpiła w tym zadaniu.
Oto zadania:
1. Dlaczego plastikowa butelka napełniona wodą unosi się na powierzchni wody, a szklana butelka napełniona wodą tonie?
2. Dlaczego, aby rozgrzać dłonie, chuchamy w nie lub je rozcieramy?
3. Dlaczego herbata z zanurzoną w niej metalową łyżeczką stygnie szybciej, a bez łyżeczki - wolniej?
4. Dlaczego w mroźne dni siedzące nieruchomo ptaki stroszą pióra?
5. Dlaczego kawałek lodu pozostawiony luzem w temperaturze pokojowej stopi się szybciej, niż gdy starannie owiniemy go np. w koc?
6. Dlaczego w zaokiennych termometrach stosuje się zabarwiony spirytus, a nie rtęć?
7. Dlaczego lepiej smażyć na żeliwnych patelniach niż na aluminiowych?
8. Dlaczego gorącą wodę należy nalewać do szklanki bardzo wolno?
9. Dlaczego podczas gwałtownego hamowania autobusu ludzie pochylają się do przodu, zaś podczas ostrego ruszania - odchylają się do tyłu?
10. Dlaczego zimą szybciej marzną stopy w butach dopasowanych, niż w luźnych?
Proszę jak najszybciej postarać się pomóc mi. Starsi fizycy na pewno przerabiali nowe zjawiska, i mogą dopasować je do tych zadań. PROSZĘ O POMOC.
Pozdrawiam
crayzor