Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Nowe publikacje
Post dodany: |4 Wrz 2005|, 2005 17:30
Data rejestracji: 04 Wrz 2005 postów: 3
1. elektron porusza sie swobodnie wokół jadra - wyznaczyć indukcje. Jeśli się nie myle początek jest taki: I=e/T I=H/2pir
2. Dwa pręty poruszają się naprzeciw siebie z predkością 0.9c obliczyć długość jesli obserwator znajduje się na ziemi i na jednym z prętów.
3. Wyznaczyć indukcje tworzoną przez nieskończoną powierzchnie. Nie jestem pewny czy to pełna treść, nie zbyt dobrze pamiętam te zadania, ale jelsi ktoś kojarzy i wie jak rozwiązac to byłbym zobowiązany.[shadow=darkred][/shadow][shadow=green][/shadow][shadow=444444][/shadow]
Post dodany: |5 Wrz 2005|, 2005 21:46
Data rejestracji: 12 Maj 2005 postów: 16
| ont napisał/a | 2. Dwa pręty poruszają się naprzeciw siebie z predkością 0.9c obliczyć długość jesli obserwator znajduje się na ziemi i na jednym z prętów.
|
czy mi sie zdaje czy tresc jest niekompletna
PG tzn politechnika gdanska?
Post dodany: |7 Wrz 2005|, 2005 19:53
Dwa równoległe pręty o długości l0 każdy (w układzie, w którym
każdy z nich spoczywa) poruszają się naprzeciw siebie z jednakowymi
prędkościami V (równoległymi do obu prętów) liczonymi względem
układu odniesienia U. Jaka jest długość jednego z tych prętów zmierzona
w układzie U' związanym z drugim prętem?
I odpowiedź na to zadanie mam. W moim zadaniu pytali jeszcze o długość pręta/ów (niestety nie pamiętam) liczoną w układzie związanym z ziemią.
Tak, to Politechnika Gdańsk.
Post dodany: |7 Wrz 2005|, 2005 23:29
Data rejestracji: 06 Wrz 2005 postów: 2
jeżeli chodzi o te pręty trzeba skorzystać z transformacji Lorentza dotyczącego tgz"'skrócenia długości''
L' √ (1- β ² ) = Δ x
Post dodany: |10 Wrz 2005|, 2005 20:39
Tak, wzór na skrócenie Lorenza to podstawia, ale jest inne pytanie:
w podpunkcie gdzie mam obliczyć długość jednego z prętów, powiedźmy A, w układzie związanym z drugim prętem - B, musze znaleźć prędkość prętu A by zastosować wzór, i teraz mam problem czy mogę rozpatrywać to tak że układ związany z prętem B jest w spoczynku i założyć że pret A porusza się względem niego z ta własną prędkością? Czy mam obliczać to ze wzoru na dodawanie predkości relatywistycznych idąc tropem że i układ się porusza i sam pręt? A jeśli to drugie to jak liczyć długość pretu w układzie związanym z ziemią? Wtedy poprostu wziąć tą daną prędkość chyba co...? No to na pierwszy rzut oka się zgadza..
Znalazłem takie zadanie w zbiorze gdzie każą obliczyć długość w układzie związanym z drugim prętem i tam stosują wzór na dodawanie predkości relatywistycznych właśnie..
No nic, w poniedziałek okaże się czy wogóle będzie to zadanie : )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|