Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Nowe publikacje
Post dodany: |13 Maj 2007|, 2007 17:15
Data rejestracji: 13 Maj 2007 postów: 1
Mam problem z rozwiązaniem zadań :
1.Porównaj oddziaływanie grawitacyjne elektryczne pomiędzy dwoma elektronami znajdującymi się w odległości r=1m od siebie.
2. Oblicz sprawność silnika parowego,który w ciągu godziny pobiera Q= 10 do potęgi 8 J energii z grzejnicy, a pracuje z mocą P= 5kw
3.Świecenie 100W żarówki w ciągu jendej godziny związane jest z poborem pewnej energi.Na jaką wysokość można byłoby podnieść ciało o masie 100kg, gdybyśmy tą energię zamienili na energię potęcjalną??
proszę o jakiekolwiek wskazówki do zadań,wzór z jakiego to obliczyć wielkie podzięki za pomoc
Post dodany: |16 Maj 2007|, 2007 17:47
Data rejestracji: 22 Mar 2007 postów: 91
Ad. 2
to masz poprostu ze wzoru na sprawność:
ζ= W/Q, a moc to przecież P=W/t.
Masz podaną pracę, ciepło i czas. Wystarczy podstawić.
Ad. 1
Dwa elektrony w polu elektrycznym będą się oddalać ruchem niejednostajnie opóźnionych, a ich siłę oddziaływania obliczysz ze wzoru na siłę Coulomba Fc= kQq/r^2
W Twoim przypadku masz te same ładunki więc Fc=kq^2/r^2. A k- to stała w przybliżeniu ma 8.99*10^9.
Siła oddziaływania grawitayjnego to znany wzór: F=Gm^2/r^2.
Według mnie to siła oddziaływania grawitacyjnego bedzie miała mniejsza wartość. Gdyż masy są znikome. Jak podstawisz dane to Ci wyjdzie.
Mam nadzieję, że Ci pomogłam.
Post dodany: |16 Maj 2007|, 2007 19:35
Data rejestracji: 15 Maj 2007 postów: 31
Ad.3 Moc jest rowna ilorazowi pracy przez czas a wiec W=Pt , nastepnie W=E czyli Pt=mgh, z czego h=Pt/mg
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|