Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Nowe publikacje
Post dodany: |11 Cze 2007|, 2007 10:01
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 39
muszę napisać izomerię i nazewnictwo:
a)C5H18O2 (ester)
b)C5h11COOH
c)C7H14O (aldehyd)
d)C4H9OH
zwykłą izomerie potrafiłam zrobić ale niestety tej nie mam pojęcia jak wykonać.
licze na waszą pomoc;)
Temat postu zmieniono.
wymiennik
Post dodany: |12 Cze 2007|, 2007 00:06
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Może jestem za mało kumaty, ale nie za bardzo wiem o co ci chodzi, bądź o co chodzi w zadaniu.
Zwykłą izomerię potrafisz zrobić, a to znaczy, że w tym zadaniu chodzi o jakąś niezwykłą?
Sprecyzuj dokładnie pytanie, wtedy pomyslimy co da się zrobić.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |12 Cze 2007|, 2007 08:31
chodzi o rozpisanie po kolei izomerie do poszczególnych podpunktów. Jeżeli Wymiennik potrafisz to napisz chociaz jeden podpunkt a ja zobacze czy tak wlasnie mialam miec to zrobione.
Post dodany: |12 Cze 2007|, 2007 22:21
Nie można napisać izomerii, można pomysleć nad izomerami.
Tzn. chodzi o to, żeby napisać wszystkie możliwe izomery związku o podanym wzorze sumarycznym?
Ad. d.
1-butanol
2-butanol
1-metylopropanol
2-metylopropanol
1,1-dimetyloetanol
Mogłem się gdzieś pomylić lub o czymś zapomnieć.
Nie wiem czy o to ci chodziło.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Post dodany: |13 Cze 2007|, 2007 12:48
"Tzn. chodzi o to, żeby napisać wszystkie możliwe izomery związku o podanym wzorze sumarycznym? "
tak wlasnie o to chodzi;)
jezeli moglbys mi pomoc to bede bardzo wdzieczna
pozdrawiam
[ Dodano: 13 Czerwiec 2007, 17:05 ]
mam jeszcze jeden problem jak napisac wzor struturalny do: maślan metylu.
sumaryczny to: CH3-[CH2]2-COO-CH3.
prosze o jakis szkic
Post dodany: |13 Cze 2007|, 2007 20:55
Data rejestracji: 12 Cze 2007 postów: 40

Profil PW www
»więcej
Post dodany: |13 Cze 2007|, 2007 23:34
Droga k.hhaniu nie jestem w stanie napsiac ci wszystkich możliwych izomerów. Do podpunktu d podałem ci nazwy związków i powinno być łatwiej.
W przypadku podpunktu c będzIesz miała grupę aldehydową -CHO i pozostanie ci C6H13 do dyspozycji. Wynika z tego, że reszta łańcucha będzie nasycona (tzn. żadnego wiązania wielokrotnego). Mas zdo dyspozycji 6 węgli i pokombinuj sobie jak je można poprzestawiać. najpier narysuj sobie prostu łańcuch i nastepnie podstawiaj jedną grupę metylową do kolejnych węgli, potem możesz jeszcze [przesuwac drugą grupę metylową, mozesz takze przesuwac grupęetylową -C2H5. Możliwości jest sporo, a narysować je jest tutaj trudno.
Podpunkt a. Ogólnie będzie to wyglądac tak: R-COO-R'. Do uzupełnienia R i R' masz do dyspozycji teoretycznie C4H18. Ale coś za dużo tych wodorów lub za mało wegli. Może się gdzieś pomyliłaś. Albo powinno być C4H10 albo C8H18.
Podpunkt b. Kwas karboksylowy R-COOH. Pozostaje C5H11, czyli będzie to łańcuch nasycony. I znowu musisz pokombinowac sobie. Zacznij od najprostszego łańcucha i pomyśl gdzie możesz przyłączyć grupę metylową, a może etylową.
Pamiętaj, że zawsze liczy się najdłuższy łańcuch.
Pomyśl i jak będziesz miała jakieś propozycje tych izomerów to napisz ich nazwy, to wtedy sprawdzę czy sie wszystko zgadza.
Powodzenia.
wymiennik
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Post dodany: |14 Cze 2007|, 2007 18:50
dziekuję za waszą pomoc.
Wymiennik bardzo mi pomogles z tym pdpk d) wielkie dzieki.
tylko jak sie okazalo 1metylopropanol jest niepotrzebny;)
dla tych którzy również beda zmagać sie z tym problemem opiszę krok po kroku każdy z pdpk. może komuś sie kiedyś przyda;)
P.S. zrobię to jutro jak będę miała trochę więcej czasu.
pozdrwaiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|