Mam problem z zadankami... pomóżcie mi je rozwiązać

Będę wdzięczna za każde podpowiedzi... zamieścilam też dla ułatwienia odp. ale mi chodzi o rozwiązania... piszcie wszystko co wam wpadnie do głowy
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZELKĄ POMOC!!
ZADANIE 1
W reakcj 30g glinu z nadmiarem H2SO4 powstaje 30dm3 wodoru odmierzonego w warunkach normalnych. Ile wynosi wydajność tej reakcji?
odp. wyd.= 80,4%
ZADANIE2
CO2 jest gazem cieplarnianym, który powstaje, między innymi, w procesie spalania benzyny. Oblicz, jaką objętość CO2 (w warunkach normalnych) zostanie utworzona w wyniku spalenia 6l benzyny. Przyjmij że benzyna jest czystym oktanem, który ma gęstość 0,7 g/cm3
ODP:6,6m3 CO2
ZADANIE3
Spalaniu węgla kamiennego towrzyszy emisja tlenku siarki (IV), który przyczynia się do niszczenia lasów. Jego szkodliwe oddziaływanie na drzewa, a zwłaszcza jodły, obserwuje się już przy dawce 1mg na 1 m3 powietrza
1. Oblicz, ile m3 tlenku siarki (IV) (objętość mierzona w warunkach normalnych) powstanie w wyniku spalenia 2 ton węgla zawierającego 2% siarki. Zakładamy 100% wydajności reakcji.
2. Oblicz, czy powyższa ilość tlenku siarki (IV) może spowodować zanieczyszczenia lasu jodłowego zajmującego obszar 1ha (10do potęgi 4 m2) przy założeniu że tlenek siarki (IV) rozprzestrzenił się na całej powierzchni 1ha do wysokości 30m.
ODP:
1.28 m3 SO2
2.tak, gdyż dawka możliwa jest znacznie przekroczona
[ Dodano: 23 Styczeń 2007, 14:10 ]
dobra 2 zadanko już mam to jak by ktoś umiał 1 i 3