Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Nowe publikacje
Post dodany: |2 Wrz 2010|, 2010 20:01
Data rejestracji: 02 Wrz 2010 postów: 1
Spacerując nad brzegiem w Bałtyku, w Mielnie znalazłam pewien ciekawy osad. Dodam, że było to w okolicy kanału łączącego morze Bałtyckie z jeziorem Jamno. Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś w miarę szybko na podstawie opisu i zdjęcia napisał mi co to jest.
Barwa: ciemna (czarna, ciemnobrązowa), jest to zwięzłe, ale b. łatwo się kruszy i ma dużą plastyczność. Jest to zlepek piasku, mułu oraz jakichś substancji organicznych (np. glonów, kawałków gałęzi).
Wielkość tego osadu jest różna. Na zdjęciu są to akurat małe osady, ale znalazłam także większe, gdzie widać było, poza fragmentami gałęzi i mułu, zauważyłam fragment morszczynu.
Na początku myślałam, że to torf, a teraz zastanawiam się czy to nie gytia.
Ale czy gytia mogłaby występować w Bałtyku?
[ Dodano: 6 Wrzesień 2010, 21:49 ]
Cały czas poszukuję odpowiedzi na tą zagadkę. Jedyną podpowiedź jaką udało mi się uzyskać, to że jest to na B.
osad.jpg Oto ilustracja opisanego przeze mnie osadu. |
 |
| Plik ściągnięto 9 raz(y) 178.45 KB |
Post dodany: |8 Wrz 2010|, 2010 02:27
Data rejestracji: 18 Lip 2010 postów: 198
Ja zupełnie się na tym nie znam, ale jest artykuł na temat biostratygrafii i powstania lagun w tamtych okolicach (właśnie jezioro Jamno), może Cię to zainteresuje i może znajdziesz tam jakieś info, które pomoże trochę w rozwiązaniu zagadki  . Oto info bibliograficzne, możesz poszukać przez Google:
Miotk-Szpiganowicz, G., Zachowicz, J. i Uścinowicz, S. (2007) Nowe spojrzenie na rozwój zbiorników przybrzeżnych południowego Bałtyku. Limnologica et Telmatologica , 2, 127 -136.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|