Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Nowe publikacje
Post dodany: |22 Lut 2005|, 2005 16:19
Data rejestracji: 15 Lut 2005 postów: 57
Na wstępie chciałbym uprzejmie podziękować Administratorowi, że uwzględnił moją prośbę i zgodził się utworzyć to forum. Jeszcze raz dziękuję.
Archeologia jako nauka o najdawniejszej przeszłości ludzkości jest u początku XXI wieku nauką samodzielną ale i interdyscyplinarną, prężnie się rozwijającą i dostarczającą rzetelnej wiedzy o przeszłości. Przedmiotem jej zainteresowania jest głównie prehistoria i starożytność. Dzieje najdwaniejsze odtwarza głównie za pomocą wykopalisk. Stosuje nowoczesne metody badawcze (datowanie, analizy itp.). Dziś wiemy o najdawniejszej przeszłości dużo więcej niż kiedyś, wiedzę tą udostępniają archeolodzy za pmocą publikacji.
A Wy, czy zetknęliście się z wiedzą archeologiczną? Czy interesuje Was archeologia
Post dodany: |9 Mar 2005|, 2005 17:53
Data rejestracji: 07 Mar 2005 postów: 17
Mnie archeologia interesuje bardzo i cieszę się, że taki dział tutaj powstał.
Post dodany: |28 Maj 2005|, 2005 23:48
Data rejestracji: 28 Maj 2005 postów: 4
Owszem interesuje, podobnie jak każda wiedza powyżej poziomu podstawowego. Niestety również rozczarowuje... To chyba najbardziej skostniała gałąź nauki. Postęp w jej łonie przebiega niezmiernie powoli bo obawa przed sprzeciwieniem się autorytetom paraliżuje odkrywców. Biedacy autocenzurują swoje prace, by tylko nie narazić się na posądzenie o herezję! Bo wielce szanowany profesor i zgraja jego potakiwaczy już wypowiedział się na ten temat i teraz byle magister nie będzie mu podskakiwał! Żałosne...
Wiem, podobnie jest w każdej dziedzinie wiedzy ale archeologia wraz z teologią biją wszelkie rekordy - rekordy nieprzyzwoitości. Dochodzi do tego, że asystenci co innego mówią przy piwie a co innego przy szefie... Zdarza się, że i bez piwa - o zgrozo, do studentów!
Post dodany: |4 Cze 2005|, 2005 11:49
Data rejestracji: 15 Lut 2005 postów: 57
| Cytat | To chyba najbardziej skostniała gałąź nauki. Postęp w jej łonie przebiega niezmiernie powoli bo obawa przed sprzeciwieniem się autorytetom paraliżuje odkrywców. Biedacy autocenzurują swoje prace, by tylko nie narazić się na posądzenie o herezję! Bo wielce szanowany profesor i zgraja jego potakiwaczy już wypowiedział się na ten temat i teraz byle magister nie będzie mu podskakiwał! Żałosne...
Wiem, podobnie jest w każdej dziedzinie wiedzy ale archeologia wraz z teologią biją wszelkie rekordy - rekordy nieprzyzwoitości. Dochodzi do tego, że asystenci co innego mówią przy piwie a co innego przy szefie... Zdarza się, że i bez piwa - o zgrozo, do studentów! |
Niestety, tu muszę się z Tobą nie zgodzić. Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Archeologia jest dynamicznie rozwijającą się dziedziną nauki, wykorzystuje się w niej techniki nauk ścisłych do datowania i analiz, nowe odkrycia i teorie niemal codziennie zmieniają obraz przeszłości. Wystarczy porównać starsze publikacje z lat 70, 80-tych z dzisiejszymi. Polecam zapoznanie się z takimi książkami jak "Archeologia: Teorie, metody, praktyka" czy "Atlas archeologii świata".
Post dodany: |29 Cze 2005|, 2005 22:56
Data rejestracji: 29 Cze 2005 postów: 6
Polecam też : "Wstep do archeologii " dr Doroty Ławeckiej
Post dodany: |27 Wrz 2005|, 2005 22:13
Data rejestracji: 27 Wrz 2005 postów: 7
W dużej mierze zgadzam się z continuendo .W tym roku ide prawdopodobnie na archeologie {oby mi się udało  ) będe opierał sie na "faktach "wyczytanych z neta, . Nie miałem bezśpośredniej stycznośći z archeo ale z tego co ludzie pisali isteniej kasta "starych" podobnie jak rzecz wyglada w prawie . I otóz ci panowie nie dopuszczają do tego by nowe pokolenie archeo miało jakiś start w życiu , w rządzie ma przejśc ustawa która zniesie jeszcze jeden krzywdzacy szkopuł .Ludzie po archeo nie mogo zakładać własnych firm , ponad to muszą wykonać roczną praktyke po zakończeniu studii .Nasuwa mi się jedno stwierdznie dziedzina archeo jest strasznie skostniałą, ale my możemy to zmienić
Post dodany: |22 Sty 2006|, 2006 15:05
Data rejestracji: 22 Sty 2006 postów: 3
Niestety ale archeologia jest gorzej niż skostniała - ona jest zimna jak trup.
I powinno się o tym mówić jak najczęściej i wytykać jej metodologiczne, naukowe, i umysłowe zacofanie. Po to aby stworzyć potrzebę zmian - bo archeologia jako nauka umiera.
Ale jak się człowiek postara to można "wbrew innym" coś zrobić.
Zapraszam na stronę:
3D Antropologia i Archeologia - Wirtualne Muzeum Archeologiczne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|