Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Zakłócanie ciszy nocnej
Przesunięty przez: przem_as - |1 Wrz 2008|, 2008 21:54
Post dodany: |2 Mar 2008|, 2008 13:55
Data rejestracji: 02 Mar 2008 postów: 1
" "

Witam!
Mam takie pytanie: co to dokładnie wg prawa oznacza zakłócanie spoczynku nocnego? Mieszkam w kamienicy i za ścianą mam sąsiadke, która cały czas nasyła na nas policję: jak radio gra, jak telefon zadzwoni, wszystko jej przeszkadza... Ostatnio przyjechała do nas policja, bo siedzielismy w trzy osoby o 22:43 i rozmawialiśmy (bez zadnej puszczonej muzyki, zeby jej nie przeszkadzac), no i dostalismy mandat 200 zł. Innym sąsiadom jakoś nie przeszkadzamy, tylko z tą jedną są zawsze problemy. Co mamy z tym zrobic??
Ostatnio zmieniony przez sutwin |2 Mar 2008|, 2008 13:57, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |2 Mar 2008|, 2008 16:40
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
" "

Hmmm....nie wiem co dokładnie oznacza zakłócanie ciszy nocnej...ale wiem że takie osoby można leczyć :lol: Muszą tylko chcieć...
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:

PW
»więcej

^
Post dodany: |2 Mar 2008|, 2008 17:31
Data rejestracji: 24 Lis 2005 postów: 1589
" "

po pierwsze:
Cytat
Art. 51. § 1. (56) Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 ma charakter chuligański lub sprawca dopuszcza się go, będąc pod wpływem alkoholu,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

po drugie: patrol policji, który wchodzi do ciebie i widzi, że jest spokój, nie ma wódki itd. nie stwierdza zakłócenia ciszy nocnej.
więc jeśli wlepili wam mandat, to widocznie mieli za co.

po trzecie: jeśli uważacie, że tylko ci jedni sąsiedzi się 'czepiają', zawsze można zaproponować policjantom, żeby przepytali innych sąsiadów, czy jesteście za głośno itd.

po czwarte: budownictwo wielorodzinne ma to do siebie, że trzeba się tak nauczyć żyć aby to nie przeszkadzało innym. w kamienicach/blokach wszystko się niesie -prysznic, muzyka, rozmowa. trzeba się nauczyć szanować prawo do spokoju innych. oczywiście nie mówię o popadaniu w paranoję, ale jeśli ta pani o 22:43 chce spać to trzeba jej na to pozwolić. a rozmowa 4 osób może przeszkadzać - głośne śmiechy, podniesione głosy, żeby zwrócić na siebie uwagę słuchaczy itd.
i nie mów mi, że mówicie do siebie cicho i że się głośno nie śmiejecie, bo na domowej imprezie tak już jest, że się nie kontroluje głośności swoich rozmów.

wystarczy zaprosić znajomych wcześniej, albo kontrolować rozmowę po tej 22:00. to nic nie kosztuje, a można zaoszczędzić problemów i sobie i sąsiadce.
wiem coś o tym, też mam ludzi wokół siebie, którzy twierdzą, że są cicho. owszem - nie mają puszczonej muzyki, ale za to siedzą w 4 osoby i rechoczą pół nocy. nie nasyłam na nich policji, bez przesady, ale kiedyś też zrobiłam domówkę, dla zwiększenia efektu w czwartek, a nie w weekend i od tego czasu się kontrolują.
wy nie widzicie problemu, a inni tak. trzeba to zrozumieć. gdybyście mieli np. małe dziecko, też by wam to przeszkadzało, gdyby głośny śmiech budził dziecko co jakiś czas.

jeśli nie potraficie się dostosować to pozostaje przeprowadzenie się do domku jednorodzinnego.

nie mówię, że sąsiadka dzwoniąc za każdym razem na policję robi dobrze, ale postaraj się ją zrozumieć. ona wam tego nie pokaże na swoim przykładzie, nie zrobi spotkania z przyjaciółmi żeby pokazać jak ona się czuje więc nasyła policję.

a wystarczy się nawzajem szanować.

Ostatnio zmieniony przez shonia |2 Mar 2008|, 2008 17:33, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |28 Mar 2008|, 2008 03:17
Data rejestracji: 19 Lut 2005 postów: 1343
" "

Zgadzam się z shonią. Samo oświadczenie tej kobiety nie jest podstawą do wystawienia mandatu. Jeżeli ich wzywała, to musieli sami stwierdzić ew. wykroczenie (może przystawiali uszy do ściany w jej mieszkaniu;) ).
W PRACY - weekend :P
Ostatnio zmieniony przez hWnd |28 Mar 2008|, 2008 03:17, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Skocz do: