Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Nowe publikacje
Post dodany: |9 Sie 2008|, 2008 09:06
Data rejestracji: 09 Sie 2008 postów: 1
Witam, od pewnego czasu w moim domu nie da się wytrzymać. W domu na parterze mieszkają dziadkowie i ich syn, a piętro wyżej ja, siostra (10lat) i rodzice. Moja mama miała poważną operację i potrzebuje spokoju. Jednak babcia z wujem w ogóle na to nie zwracają uwagi. Wszczynają okropne kłótnie, a raczej po prostu wydzierają się na niczemu winnego tatę (np o to że w nocy nie spał tylko płakał cicho innym pokoju - mój tata już jest schorowanym człowiekiem bierze dużo leków w tym od serca i ciężko mu gdy teściowa ciągle robi awantury i oskarża go o byle co, innym razem wszczęła awanturę bo siostra zapomniała powiedzieć żeby zszedł na doł i on nie przyszedł, ciągle tylko w nocy słychać krzyki,) oskarża go że choroba mamy byłą przez niego, potem przez nią nie zdrowieje i całą inną serie rzeczy które od człowieka nie są po prostu zależne i serce mi się kraje gdy moja mama nad łóżkiem z którego sama nie może się podnieść wysłuchuje krzyków babki i wuja, próbowałem im przerywać, mówiłem że mama potrzebuje spokoju, ale oni nic nie rozumieją dla nich zgonienie na kogoś winy i zniszczenie tego człowieka jest ważniejsze od wszystkiego, nawet teraz wydzierają się za drzwiami, nikt w domu nie może spać, nawet gdy wyszedłem na dwór dalej było słychać ich krzyki, i tu nasuwa się pytanie czy mogę zadzwonić na policję i oskarżyć ich o zakłócanie ciszy nocnej? muszę coś zrobić bo oni wykończą i tatę i mamę a potem mnie i siostrę, (dodam że wyprowadzenie się z mamą w takim stanie nie wchodzi raczej w grę). Pozdrawiam i proszę o jakieś odpowiedzi...
Ostatnio zmieniony przez Chrzanu4 |9 Sie 2008|, 2008 10:13, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |9 Sie 2008|, 2008 11:50
Data rejestracji: 13 Mar 2008 postów: 361
Wydaje mi się, że możesz oskarżyć zarówno o zakłócanie ciszy nocnej (jeśli dzieje się to w nocy, gdzie jednak sprawcy są rzadko pociągani do odpowiedzialności), ale także o psychiczne znęcanie się - przede wszystkim na ojcu, ale i poniekąd na matce, co jest poważniejszym zarzutem:
| Kod | | Art. 207. § 1. Kto znęca się fizycznie lub psychicznie nad osobą najbliższą lub nad inną osobą pozostającą w stałym lub przemijającym stosunku zależności od sprawcy albo nad małoletnim lub osobą nieporadną ze względu na jej stan psychiczny lub fizyczny, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. |
więcej tu: http://forumprawne.org/viewtopic.php?p=116322
Nie mogę nic znaleźć odnośnie zakłócania spokoju osoby chorej, ale coś takiego też powinno być w kodeksie karnym. Nie jestem jednak specem od prawa, więc byłoby dobrze, gdyby ktoś jeszcze się wypowiedział.
Witaj [you] ! Zapoznaj się z LaTeX - czytelniejsze wzory, większa wygoda w ich odczytywaniu!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|