Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Nowe publikacje
Post dodany: |3 Mar 2011|, 2011 23:26
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Po dzisiejszych zawodach Adam Małysz już oficjalnie ogłosił, że ten sezon jest jego ostatnim. Jego bogata kariera sportowa wywołała zjawisko zwane "małyszomanią", znacznie wzrosło zainteresowanie dyscypliną - idealne warunki, żeby dźwignąć skoki narciarskie do światowego poziomu. Minęła dekada i po Małyszu mamy - według mnie - przepaść (poza dość dobrym Stochem), a utalentowani juniorzy gdzieś giną po drodze do zawodów seniorów. Jest według Was jakaś szansa, żeby to się zmieniło w przyszłym sezonie? Jakie są Wasze odczucia po tej dzisiejszej wiadomości?
Post dodany: |4 Mar 2011|, 2011 18:11
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
Trudno powiedzieć, że znaleźliśmy następcę Adama w osobie Kamila Stocha. Myślę jednak, że wyniki drużynowe mówią same za siebie. Moim zdaniem zrobiliśmy jakiś krok do przodu. Być może są to dopiero pierwsze owoce sukcesów Małysza i kolejne pokolenia będą jeszcze lepsze. Na razie przynajmniej nie widać takiej przepaści, jak za czasów kultowych już Skupnia i Matei
Ciekawi mnie to, jak obroni się miejscowość Wisła. Koniec kariery tak wielkiego wiślanina może oznaczać niepewność z ekonomicznego punktu widzenia. Liczę po cichu, że Małysz nadal będzie pracował na korzyść wszystkich sportów zimowych.
Post dodany: |4 Mar 2011|, 2011 19:42
Jest krok do przodu, ale krok w ciągu dekady to mało (na tle innych drużyn). Brakuje przede wszystkim dobrych (i dobrze przygotowanych) obiektów (dwie nowoczesne skocznie to niewiele), zwłaszcza tych najmniejszych. Austria od czasu powstania profesjonalnej szkoły odnosi same sukcesy, w Norwegii jednolity system szkoleniowy też przynosi efekty. A PZN żerował cały czas tylko na Małyszu. Powinni dać trenerowi kadry narodowej większą swobodę w ingerowaniu w szkolenie kadr młodzieżowych, bo teraz każdy trenuje jak chce.
Z tego, co słyszałem, Małysz chciałby pójść w jakimś kierunku menedżerskim w ścisłym związku ze skokami. Ale trenerem nie chce być  Myślę, że Wisła da radę.
Post dodany: |6 Mar 2011|, 2011 10:19
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
No a co z Klimkiem? Nie do końca jestem zorientowana, ale z tego, co kojarzę, on rok czy dwa temu wystąpił na "dorosłym" pucharze i się nie zakwalifikował nawet do konkursu głównego, no ale w końcu chłopak jest w moim wieku. Nikt nie jest pierwszy od razu, to lata pracy, więc dlaczego nie próbował swych sił w tym roku?
Kamil Stoch może jeszcze wiele pokazać. Możliwe, że "tłumiącą" okazywała się dla niego osoba Adama Małysza, a gdy ten zniknie mu z pola widzenia...
Ps: Jak Adam będzie grzecznie siedział w Wiśle, podejrzewam, że i tak będą się tam zwalać rzesze turystów (no bo a nuż się go spotka?).
Ostatnio zmieniony przez Ascara |6 Mar 2011|, 2011 10:20, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |7 Mar 2011|, 2011 22:12
Klimkowi debiut faktycznie nie poszedł, ale to młody chłopak, nie ma co się dziwić. Chyba najmłodszy startujący w PŚ. Za to zdobył medal na mistrzostwach Polski, co już jest niezłym osiągnięciem.
W tym roku nie dostał miejsca w drużynie na Puchar Świata, bo byli lepsi od niego (naturalna selekcja).
Jest taka cicha nadzieja, że Stoch się przebudzi, ale gołym okiem widać, że to nie ta klasa, co Małysz. Cały czas jestem zdania, że system szkoleniowy powinien przejść gruntowną przemianę. Warto brać przykład z Austriaków czy Norwegów.
Szczerze, to nawet i ja bym pojechał do Wisły tylko po to, żeby może gdzieś go przypadkiem spotkać  Przy okazji - ktoś z Was wybiera się może na Benefis Adama Małysza 26 marca?
Post dodany: |7 Mar 2011|, 2011 22:17
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
Ja się nie wybieram, nie jestem aż taką fanką Małysza  . Czyżbyś planował swą obecność?
Wiadomo, że Stoch nie jest takim skoczkiem, jakim jest Adam. Mało prawdopodobne wydaje się, aby kiedyś miało tak być, ale przecież można pomarzyć, prawda? Za marzenia nie zabijają.
Poza tym w czasach Fortuny (jak już gdzieś wyżej też było pisane) tak samo wszyscy się bali, co będzie. Minęło trochę czasu, a Polska znów wypłynęła. Może jeszcze nawet się nie narodził ktoś, przy kim Małysz jest beznadziejny? W końcu dlaczego wraz z odejściem Małysza Polska ma umrzeć dla skoków?
Post dodany: |10 Mar 2011|, 2011 19:20
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
| Cytat | | Cały czas jestem zdania, że system szkoleniowy powinien przejść gruntowną przemianę. Warto brać przykład z Austriaków czy Norwegów. |
To samo moglibyśmy odnieść również do innych dyscyplin sportu. Identyczna sytuacja jest w piłce nożnej. Nie ma co się łudzić, że mamy mniej utalentowanych chłopaków. Każdy kto się interesuje, wie na czym polega szkolenie w tych krajach. Brakuje chyba odwagi, żeby wydać dziś pieniądze, które mogę zacząć przynosić zyski dopiero za kilka/kilkanaście lat.
Post dodany: |11 Mar 2011|, 2011 21:25
Ascara, planuję, kupiłem bilet, ale nie mam z kim jechać niestety
Jak nic się nie zmieni, to lepiej nie będzie.
Są trenerzy, którzy w ciągu roku podnoszą drużynę na nogi (widać to np. po drużynie Niemców, Austriaków, Norwegów - oni szybko odnieśli sukcesy) - była okazja, żeby kogoś takiego zatrudnić, ale kadrą zajął się (nie zły, ale nie wybitny) polski trener, który niedawno zakończył karierę jako zawodnik. Tych, których nie chciał PZN, zatrudnili inni i na tym skorzystali, na efekty nie trzeba było długo czekać.
Co do samego benefisu Adama Małysza - organizatorzy się nie popisali. Bilety wyprzedane, a zgody miasta, ani umowy z właścicielem obiektu nie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|