Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Nowe publikacje
Post dodany: |25 Maj 2008|, 2008 16:54
Data rejestracji: 25 Maj 2008 postów: 1
który z tych związków jest najbardziej ,a który najmniej zasadowy?
anilina, pirydyna i N,N-dimetylobezyloamina?
strasznie proszę o pomoc i wytłumaczenie
Post dodany: |26 Maj 2008|, 2008 20:26
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Pewien nie jestem, ale tylko to mi przychodzi do głowy.
Najbardziej zasadowa jest chyba N,N-dimetylobenzyloamina, a najmniej - pirydyna. Jeśli dobrze pamiętam, to związki z azotem w pierścieniu zawsze były niemal obojętne, te, które mają grupę aminową poza pierścieniem były już bardziej zasadowe, przy czym te, które mają grupę aminową bezpośrednio przy pierścieniu są chyba mniej zasadowe, niż te, które mają tą grupę gdzieś "dalej" w łańcuchu.
Jak już pisałem, jestem tego bardzo niepewny, byłoby dobrze, gdyby ktoś jeszcze rzucił na to okiem.
Post dodany: |26 Maj 2008|, 2008 22:29
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Hmmm.
Szczerze powiedziawszy to sam nie jestem pewien. Specjalistą od organy nigdy nie byłem i nigdy za nia nie przepadałem.
Tak na krótkie zastanowienie sie nad tym to bym powiedział, że zasdadowość rośnie w taki sposób:
anilina --> pirydyna --> N,N-dimetylobenzyloamina
N,N-dimetylobenzyloamina jest najbardziej zasadowa, gdyż tutaj do atomu azotu nie jest podłączony bezpośredni żaden pierścień aromatyczny, czyli bezpośtrednio wokół azotu sa podstawniki alifatyczne. Wiem, że to tak głupio brzmi, ale chodzi, że nie ma bezpośrednio aromatu. Nastepnie są dwie typowe aminy aromatyczne. W przypadku amin aromatycznych, gdzie atom azotu jest przy pierścieniu lub w pierścieniu, para elektronowa sprzęga się z orbitalami p, z pierścienia. Dlatego aminy aromatyczne są słabszymi zasadami od amin alifatycznych. Teraz wchodzi kwestia dostępności pary elektronowej, która odpowiada za kwasowość. Bardziej dostepna jest w pirydynie niż w anilinie, dlatego pirydyna jest bardziej zasadowa od aniliny. Np. difenyloanilina jest jeszcze mniej zasadowa, bo ma jeszcze trudniej dostepną pare elektronową.
Nie jestem pewien swoich rozważań. Pomyślę i jak nic nie wymyślę popytam mądrzejszych.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin
Ostatnio zmieniony przez wymiennik |26 Maj 2008|, 2008 22:31, w całości zmieniany 1 raz

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|