Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
[Zbiór zadań] Różne działy
Post dodany: |31 Paź 2009|, 2009 18:35
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
" "

Witam. Zabrałem się za nowy zbiór zadań, w którym nie ma odpowiedzi. Wszystkie zadania, których nie będę pewny, będe chciał skonsultowac z Wami :wink: Zbiór zadań to: M.Sawicki Fizyka - poradnik licealisty.

zad 3/ s.37
Pociąg jedzie z prędkością 36 km/h, a krople deszczu spadają pionowo z prędkością 10 m/s, kreśląc na szybie okna pociągu strugi. Czy strugi te są pionowe? Jeśli nie, to oblicz kąt, jaki tworzą z linią pionu.

Mam po prostu obliczyć stosunek prędkości poziomej do pionowej, czyli \fs2 \tan \alpha = \frac{36\frac{km}{h}}{10 \frac{m}{s}}=1? Wyjdzie 45 stopni? Aż ne chce mi sie wierzyć żeby w taki prosty sposób można było to zrobić. Myślałem bardziej o sile bezwładności i ciężarze ale nic mi z tego nei wychodziło...

zad 4/ s.37
Statek płynie z prędkością 40 km/h pod kątem 45 stopni do linii brzegu lądu, a pasażer idzie po pokładzie statku z prędkością 4 km/h prostopadle do linii brzegu. Oblicz wartość prędkości pasażera oraz wyznacz jej kierunek względem brzegu.

Mogę sobie skorzystać z prawa niezależności ruchów i obliczyć prędkosc statku względem linii brzegu? \fs2 \vec{v_x} = \vec{v}\cdot \cos 45^o = 40 \frac{km}{h} \cdot \cos 45^o Następnie dodać wektor prędkości pasażera i wektor \fs2 \vec{v_x}?

Wartość prędkości wypadkowej wyszła mi: 28,56 km/h.

PW
»więcej

^
Post dodany: |31 Paź 2009|, 2009 19:36
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
" "

3.
Jest ok, zwykła transformacja Galileusza.

4.
I tutaj też trzeba transformację Galileusza, a w zasadzie prawo składania prędkości z niej wynikające.
\vec v_{\text{brz.}}=\vec v_{\text{st.}}+\vec v_{\text{pas.}}
i z twierdzenia kosinusów:
v^2_{\text{brz.}}=v^2_{\text{pas.}}+v^2_{\text{st.}}+2v_{\text{st.}}v_{\text{pas.}}\cos \frac{\pi}{4}

Można także tak jak Ty:
\begin{cases}v_{\text{brz.}y}=v_{\text{pas.}}+v_{\text{st.}}\sin\frac{\pi}{4} \\ v_{\text{brz.}x}=v_{\text{st.}}\cos \frac{\pi}{4}\end{cases}

i tym samym v_{\text{brz.}}=\sqrt{v_{\text{brz.}x}^2+v_{\text{brz.}y}^2}

Trochę nielogiczne, że wyszło Ci mniej niż prędkość statku.

PW
»więcej

^
Post dodany: |1 Lis 2009|, 2009 13:31
" "

Kończąc zadanie 4. Prędkośc wyszła mi 43 km/h, zaś kąt nachylenia wględem brzegu - 48 stopni.

Zad 6/ s.38
Na rysunku dany jest wykres przyspieszenia cząstki w zależności od czasu. Narysuj wykres zmian prędkości tej cząstki w zależności od czasu dla tego ruchu. Jakim ruchem poruszała się cząstka w różnych przediałach czasu? Oblicz przebytą drogę w czasie 2 s.
I tu jest dla mnie dość podejrzana sytuacja, gdyż wykres przedstawia zależnośc siły od drogi :shock: Da się to jakoś obliczyć, czy jest to błąd w książce? Jeśli da do zeskanuje ten wykres i go zamieszczę.

zad 17/ s.40
Jaką drogę po płaszczyźnie poziomej przebędzie koło o promieniu 1m, którego punkty na obwodzie mają stałą prędkość liniową 2m/s, po czasie t=15,7s?
Czy ten promień jest tutaj potrzebny? Nie mogę podstawić do wzoru s=vt=31,4m?

zad 18/ s.40
Siła F=100N działa na sanki z siedziącym na nich dzieckiem pod kątem 30 stopni do powierzchni poziomej śniegu przez czas 10 min. Oblicz:
a) prędkośc końcową sanek, przy założeniu, że prędkośc początkowa była równa 0.
b) siłę tarcia pomiędzy płozami sanek a powierzchnią śniegu, jeśłi współczynnik tarcia kinetycznego f=0,1. Masa sanek i dziecka m=50kg.

a) \fs2 v=at=\frac{F \cos 30^o}{m}\cdot 600s=\sqrt{3}\frac{m}{s^2}\cdot 600s=1039 \frac{m}{s} Wiem, prędkośc wyszła iście kosmiczna. Mieszać w to siły tarcia chyba nie mogę bo proszą o to w następnym podpunkcie :???:
b) T=Qf=50N

zad 21/ s.40
Ciało położone na desce zaczyna się z niej zsuwać, gdy deska tworzy z poziomem kąt 45 stopni. Oblicz współczynnik tarcia statycznego pomiędzy powierzchnią ciała a deską.

\fs2 T_s = F_z \qquad \Rightarrow \qquad mgf \cos 45^o = mg \sin 45^o \qquad \Rightarrow \qquad f=\tan 45^o = 1

zad 23/ s.41
Trzy wagony pociągu o jednakowych masach są ciągnięte przez lokomotywę siłą F. Oblicz siłę, z jaką ciągnięty jest ostatni wagon.

Logika podpowiada, że jest to 1/3 siły F. Ale matematycznie nei potrafie tego udowodnić :neutral:

zad 24/ s.41
Dwa ciężary o jednakowych masach M wiszą na linie przerzuconej przez blok. Na jednym z nich położono dodatkowy ciężarek o masie m. Oblicz przyspieszenie ukłądu i siłę nacisku na oś bloku.
\fs2 Q_1 =g(M+m) \\ Q_2 = gM

\fs2 \left\{\begin{array}{l}  Q_1 - N=(M+m)a \\  Q_2-N=Ma \end{array}\right. \\ 
\qquad Q_1 - Q_2 = ma \qquad \Rightarrow \qquad a=g

Siłę nacisku nei wiem jak obliczyć

Sory, że jest tego tak dużo ale całą drugą klasę przebimbałem, połowe rzeczy pozapominałem (co też troche zwalam na nauczyciela bo nam na to pozwala) a maturę trzeba zdać jak należy, wiec wiadomo... :neutral:
Ostatnio zmieniony przez lemon |1 Lis 2009|, 2009 13:33, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 13:50
" "

lemon napisał/a
Zad 6/ s.38
Na rysunku dany jest wykres przyspieszenia cząstki w zależności od czasu. Narysuj wykres zmian prędkości tej cząstki w zależności od czasu dla tego ruchu. Jakim ruchem poruszała się cząstka w różnych przediałach czasu? Oblicz przebytą drogę w czasie 2 s.
I tu jest dla mnie dość podejrzana sytuacja, gdyż wykres przedstawia zależnośc siły od drogi :shock: Da się to jakoś obliczyć, czy jest to błąd w książce? Jeśli da do zeskanuje ten wykres i go zamieszczę.

daj wykres, jeśli jest prosta zależność, to może da się coś z niego wycisnąć.

lemon napisał/a
zad 17/ s.40
Jaką drogę po płaszczyźnie poziomej przebędzie koło o promieniu 1m, którego punkty na obwodzie mają stałą prędkość liniową 2m/s, po czasie t=15,7s?
Czy ten promień jest tutaj potrzebny? Nie mogę podstawić do wzoru s=vt=31,4m?

Trochę dziwnie sformułowane pytanie: skoro wszystkie punkty koła mają taka samą prędkość liniową, to okrąg porusza się ruchem postępowym i Twój wzór jest dobry.

lemon napisał/a
zad 18/ s.40
Siła F=100N działa na sanki z siedziącym na nich dzieckiem pod kątem 30 stopni do powierzchni poziomej śniegu przez czas 10 min. Oblicz:
a) prędkośc końcową sanek, przy założeniu, że prędkośc początkowa była równa 0.
b) siłę tarcia pomiędzy płozami sanek a powierzchnią śniegu, jeśłi współczynnik tarcia kinetycznego f=0,1. Masa sanek i dziecka m=50kg.

a) Wynik ok. Siła 100N to siła nadająca ciału o masie 50kg przyspieszenie 2m/s^2, czyli co 2. sekundy jego szybkość rośnie o 2m/s. U nas siła będzie trochę mniejsza, ale czas jej działania... 10min to nie jest krótka chwila.
b) A co ze składowymi pionowymi siły F? Rozpatrz 2 przypadki.

lemon napisał/a
zad 21/ s.40
Ciało położone na desce zaczyna się z niej zsuwać, gdy deska tworzy z poziomem kąt 45 stopni. Oblicz współczynnik tarcia statycznego pomiędzy powierzchnią ciała a deską.

OK.

lemon napisał/a
zad 23/ s.41
Trzy wagony pociągu o jednakowych masach są ciągnięte przez lokomotywę siłą F. Oblicz siłę, z jaką ciągnięty jest ostatni wagon.

Narysuj sytuację i zaznacz siły naciągu. Pomiędzy wagonami siły naciągu są takie same.

lemon napisał/a
zad 24/ s.41
Dwa ciężary o jednakowych masach M wiszą na linie przerzuconej przez blok. Na jednym z nich położono dodatkowy ciężarek o masie m. Oblicz przyspieszenie ukłądu i siłę nacisku na oś bloku.

Kiedyś miałem do wysłania podobne zadanie na PWr i w wynikach otrzymałem, że na dodatkowy ciężarek działa siła naciągu nici, z czym nie zgadzam się do dziś.

Standard. Narysuj układ i zaznaczymy siły. Potem równanie Newtona i tyle.

PW
»więcej

^
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 14:55
" "

Na razie dodaje obrazki. Nad tym tarciem później pomyśle

PW
»więcej

^
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 16:03
" "

6.
Wykres nie jest ładny. Zależności czasowej nie da się określić. Nie ma informacji o prędkości początkowej. Można tylko skorzystać z zależności v^2=v_o^2 +\frac{2Fs}{m} i określić zależność od drogi (o ile podana jest masa).

23.
Wynik dobry, ale co jeśli masy nie będą równe?. 3 równania Newtona:
\begin{cases}F-F_1=ma \\ F_1-F_2=ma \\ F_2=ma\end{cases}
Dodajemy stronami i otrzymamy, że F=3ma=3F_2.
Ostatnio zmieniony przez Kris |2 Lis 2009|, 2009 16:05, w całości zmieniany 2 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 16:33
" "

Cytat
Trzy wagony pociągu o jednakowych masach są ciągnięte przez lokomotywę siłą F

Równośc masy wynika z treści zadania :smile:

p.s. z załączniku dodaje po raz drugi rysunek do zadania 24. We wczesniejszym poście dodałem ale obrazek sie nie wyświetla, jest tylko link.

PW
»więcej

^
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 19:22
" "

Zapomniałem zaznaczyć indeksów przy siłach naciągu.
Masz układ równań: (od lewej)
\begin{cases}ma=mg-R \\ Ma=Mg+N-T \\ Ma=T-Mg \\ |N|=|R|\end{cases}
Dodając stronami pierwsze 3 mamy:
a(2M+m)=mg+Mg+(-R+N)-Mg \\ a=\frac{mg}{m+2M}

Czyli wyszło tak jak u Ciebie, z tym, że wolę swoje podejście z dokładnym rozkładem sił :) .
Ostatnio zmieniony przez Kris |2 Lis 2009|, 2009 21:55, w całości zmieniany 2 razy  

PW
»więcej

^
Skocz do: