Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Nowe publikacje
Post dodany: |9 Lut 2009|, 2009 14:29
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
Witam serdecznie.
Na drodze do dobrego zrozumienia powstania stałej Feigenbauma niezbędna jest umiejętnośc żłożenia dwóch funkcji. Naturalnie szukałem co nieco informacji na ten temat ale taka sucha wiedza nie wiele mi pomogła w praktycznym zrozumieniu tego zjawiska.
Gdyby ktoś mógł mi to pokazać na przykładzie i opisać tak na chłopski rozum to byłbym wdzieczny.
p.s. wiem tylko tyle ze złozenie dwóch funkcji liniowych da funkcje kwadratową
Post dodany: |9 Lut 2009|, 2009 15:31
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
| lemon napisał/a | p.s. wiem tylko tyle ze złozenie dwóch funkcji liniowych da funkcje kwadratową |
Nie wiem skąd to wiesz, ale to nie jest prawda
Składanie funkcji to pewna operacja dająca nam w wyniku pewną funkcję, składającą się z dwóch poprzednich. Przykładami funkcji złożonych (funkcji będących wynikiem złożenie dwóch innych funkcji) są: , ,
Weźmy dwie funkcje liniowe określone wzorami oraz
Dostaliśmy więc funkcję liniową o współczynniku kierunkowym równym oraz wyrazie wolnym równym . Podobnie pokazuje się dla drugiego złożenia.
Chciałem zwrócić uwagę na zapis złożenia: jeżeli używamy operatora złożenia (kółeczka), to funkcje zapisujemy od prawej do lewej. W naszym przypadku jeśli pierw chcemy zadziałać funkcją f a później g, to piszemy Kolejność jest ważna, bo złożenie funkcji nie jest przemienne.
Ze złożenie funkcji korzysta się chyba dość często ale pierwsze spotkanie z tym pojęciem pojawia się przy omawianiu funkcji odwrotnych. Wiemy, że pierwiastkowania i podnoszenie do kwadratu są operacjami odwrotnymi. Zatem funkcje oraz są wzajemnie odwrotne, bo
 oraz 
Chcę zwrócić jeszcze uwagę na dziedziny funkcji. Dotychczas nasze przykłady były funkcjami określonymi na o wartościach w .
W ogólności jest tak, że jeśli mamy funkcje i to żeby można było mówić o złożeniu, muszą one mieć jakiś "punkt zaczepienia", a dokładnie dziedzina jednej funkcji powinna być przeciwdziedziną drugiej.
Czyli jeśli oraz to mamy
oraz dla mamy , który jest dziedziną funkcji , więc
To tak na szybko. Nie wiem czy czegoś nie ominąłem, więc w razie wątpliwości - pytaj
Post dodany: |10 Lut 2009|, 2009 09:24
Dzięki Przemek, potrafisz szybko wytłumaczyć
Mam jedno pytanie
Dane są dwie funkcje:
CHodzi mi czy dobrze wykonuje kolejność działań?
[ Dodano: 10 Luty 2009, 09:25 ]
p.s. miałęm funkcje odwrotne, wymierne, homograficzne itp. ale nigdy skłądanai funkcji nei mielismy
Post dodany: |10 Lut 2009|, 2009 11:39
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Może prościej będzie tak:
Tutaj funkcja g(x) staje się argumentem funkcji f(x), po prostu wstawiasz ją za x we wzorze funkcji f(x). Jeżeli masz  i  , to dla  wychodzi:  (podobnie jak z wstawianiem za x konkretnych liczb, np. 2, 3, 0.5). Może to będzie bardziej intuicyjne.
Post dodany: |10 Lut 2009|, 2009 11:51
No faktycznie
Dzieki wielkie za pomoc juz wiem o co w tym chodzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|