Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Zmarł Olgierd Kossowski, wybitny bielski lekarz

Opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

Dodano: |16 Maj 2011|, 2011 21:19
" "

Olgierd Kossowski, wybitny neurolog i psychiatra, były wiceprezes Polskiego Towarzystwa Neurologicznego, a zarazem pisarz i karykaturzysta, zmarł w poniedziałek w Bielsku-Białej. Miał 84 lata. Olgierd Kossowski urodził się w miejscowości Skałat niedaleko Tarnopola na Kresach Wschodnich. W Bielsku zamieszkał tuż po wojnie.

8995759

Był doktorem nauk medycznych. Jako lekarz stworzył w bielskim Szpitalu Ogólnym oddział neurologiczny i przez 40 lat był jego ordynatorem. Po przejściu na emeryturę pracował w poradni leczenia bólu i akupunktury w Szpitalu Wojewódzkim w Bielsku-Białej. Wspierał w leczeniu alkoholików. Działał w Polskim Towarzystwie Lekarskim i Polskim Towarzystwie Neurologicznym, szefował Polskiemu Towarzystwu Akupunktury.

Poza medycyną pasjonował go sport. W młodości amatorsko uprawiał boks. Był instruktorem narciarstwa. Wielką pasją Olgierda Kossowskiego były karykatury, z których był znany nie tylko w świecie lekarskim. Nie rozstawał się z ołówkiem i szkicownikiem. Gdy czasem tego zabrakło, rysował na czymkolwiek i tym, co było akurat pod ręką. Swoimi przemyśleniami i doświadczeniem dzielił się pisząc książki: ,,Moje życie, medycyna i sztuka" oraz "100 karykatur lekarzy Podbeskidzia".

W 2008 roku w jednym z wywiadów powiedział: ,,Bardzo mnie interesuje filozofia oraz psychologia. Lubię te piękne zdania, które zostały powiedziane przez wielkich filozofów. Ale uważam, że bardzo dobrze trafiłem z zawodem psychiatry i neurologa. Na przestrzeni ponad 50-ciu lat mojej pracy stale mam poczucie zainteresowania moim zawodem. Nie wypaliłem się zawodowo. Dzisiaj, mając swoje lata, nadal chcę wiedzieć, szukam, pytam. To szczęście, że mogę dowiadywać się nowych rzeczy i pomagać pacjentom." SZF

PAP - Nauka w Polsce

abe/bsz

Czy wiesz że...?
wersja BETA
Olgierd Andrzej Kossowski (ur. 1928 w Skałacie koło Tarnopola, zm. 16 maja 2011 w Bielsku-Białej) - polski lekarz, neurolog, psychiatra, dr nauk medycznych, pisarz, tłumacz, karykaturzysta. Prezes Polskiemu Towarzystwu Akupunktury i wiceprezes Polskiego Towarzystwa Neurologicznego. pełny tekst
Stefan Baley (urodzony 4 lutego 1885 w Borkach Wielkich koło Tarnopola, zmarł 13 września 1952 w Warszawie) - wybitny psycholog, lekarz, pedagog, uważany za przedstawiciela lwowsko-warszawskiej szkoły psychologicznej. pełny tekst
Sebastian Petrycy z Pilzna inna forma nazwiska: Sebastianus Petricius Pilsnanus, (ur. 1554 w Pilźnie, zm. 22 kwietnia lub 7 grudnia 1626 w Krakowie) polski wybitny lekarz, pisarz medyczny, filozof i tłumacz. pełny tekst
Olgierd Stołyhwo, pseud. Stewa, Bras, Bóbr, Grot, Adam Jaxa, Olgierd Pluszczewski, Tadeusz Lisicki (ur. 14 kwietnia 1916 w Warszawie, rozstrzelany prawdopodobnie w 1943 tamże) podporucznik Wojska Polskiego, cichociemny, żołnierz Armii Krajowej. pełny tekst
Muhammad ibn Zakariy Rz (Mohammad-e Zakari-ye Rzi: per.: ), znany również jako Ar-Razi oraz Rhazes (ur. 865, zm. 925) perski lekarz, alchemik i filozof. Był jednym z najwybitniejszych lekarzy średniowiecznego świata islamu, autorem licznych dzieł medycznych, tłumaczonych także na łacinę pełny tekst

Moduł "Czy wiesz że...?" (wersja testowa, beta): definicje/pojęcia wygenerowane w obrębie tego modułu pochodzą z Wikipedii i udostępniane są na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Dostęp do pełnej wersji każdego hasła (oraz dokładnch informacji na temat licencji, autora oraz edycji) możliwy jest po kliknięciu w odnośnik opisany jako "pełny tekst".
^

Komentarze: brak
Skocz do:  

Dodaj temat do Ulubionych