Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 1 czerwca 2012
Konrad, Magdalena, Świętopełk, Alfons
 W 1980 telewizja informacyjna CNN rozpoczęła emisję
 Międzynarodowy Dzień Dziecka
 W 1915 urodził się Jan Twardowski
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Zmiana liczby o x%.
Post dodany: |22 Lis 2008|, 2008 18:56
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

Mam mały problem.

Ale od początku:

Problemu nie ma, gdy liczbę x zwiększamu o y (x+y) lub y razy (xy).

A gdy liczbę x zwiększę o powiedzmy 100% to to jest x+100%x czy 100%x? Bo do tej pory nie spotkałem się ze stwierdzeniem, że liczbę zwiększamy 100% razy.
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Post dodany: |22 Lis 2008|, 2008 22:14
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
" "

Jak dla mnie jeśli coś zwiększamy o 100%, to będzie x+100%x.
Mam na to taki jeden argument. 100%x to nie jest żadne zwiąkszenie liczby, bo 100%=1; gdyby było np. 20%=0,4 to nasze zwiąkszenie byłoby zmniejszeniem, więc pozostałbym przy x+n%*x

BTW przypomniała mi się reklama pewnego banku, w której to procent był podniesiony do kwadratu :mrgreen: Nie wiem czy to było zagranie typu * i mały przypisik czy po prostu ktoś nie wiedział co to jest procent.

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Lis 2008|, 2008 11:01
" "

Sorry, zły przykład, powinno być więcej niż 100%, np. 200% ;)

W zadaniu wyszło mi x_2=800%x_1, a w odpowiedziach jest różnie, m.in. o 700% i o 800%, stąd moje pytanie. W takim razie jak nazwać to, co mi wyszło nie używając "o"? Wzrost liczby 800% razy, 800%-krotny wzrost? Bo mi takie formy nie bardzo pasują.

Reklamy niestety nie widziałem :D

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Lis 2008|, 2008 11:08
" "

W matematyce finansowej jest wielkość nazywana narzutem. Jeśli kapitał K wzrasta o p%=0,01p, to wielkość 0,01p*K nazywa się właśnie narzutem.

800%-krotny wzrost to inaczej 8-krotny wzrost i tak bym to zapisał. Czasami też pisze się na wyrażenie X=p%*x, że X stanowi p% liczby x.

BTW, jaka jest treśc zadania? W zadaniach tekstowych haczyk tkwi zazwyczaj w treści.

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Lis 2008|, 2008 11:34
" "

Zadanie typu "o ile wzrośnie pole figury przekształconej w jednokładności s=2", oczywiście wiem, że P_2=s^2 \cdot P_1=4P_1. Chodzi o samą formę odpowiedzi, do wyboru jest wzrost "o 300%" i "o 400%" (są też inne, ale wyjątkowo niedorzeczne, więc darowałem je sobie). Wcześniej zaznaczyłem "o 400%", ale nie pamiętam, czy było ok, czy nie.

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Lis 2008|, 2008 12:12
" "

Liczba K wzrasta o p% w wyniku przekształcając się do liczby \tilde{K} - zapisuje się to jako: \tilde{K}=K\(1+\frac{p}{100}\). Twoim zadaniem jest wyliczyć p. Powinno być 300%.

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Lis 2008|, 2008 12:13
" "

Ok, dzięki ;)

PW
»więcej

^